mighty seven träningsprogram för styrketräning
Att ha ett genomtänkt träningsprogram eller schema är helt avgörande för bra utveckling

Fördelar med träningsprogram

Varför ska man ha ett träningsprogram? Är det inte bara att köra lite på känsel och bli svettig? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Nedan har vi listat 6 anledningar till varför du bör använda ett träningsprogram.

Hitta alla träningsprogram i vår app MyGreatness

  1. Struktur. För att uppnå stora förändringar krävs en bra och tydlig plan. Till och med de mest kreativa fotbollslagen har ordning och reda i omklädningsrummet för att sedan kunna vara kreativa under match. Följer du en fast plan med övningar oavsett hur du känner dig för dagen kommer du att göra jobbet även om du är trött. Står det Knäböj i programmet så kommer du köra och få effekten av den övningen även om du för dagen inte har någon lust alls med en så stor och tung övning. Hade du tränat mer på känsel hade du kanske valt en mycket lättare benövning den dagen och resultaten hade blivit sämre.
  2. Bra träningsfördelning. Ett bra program ser till att du inte övertränar en kroppsdel och missar en annan. I ett bra program tränas de delar du fokuserar på och kroppen ges tillräckligt med vila mellan passen. Har du kört bröst en dag kommer ett bra program inte att lägga in bröstövningar direkt dagen efter.
  3. Mål. Enkelt att följa framsteg. Genom att genomföra en fast plan med övningar under ett par veckor kommer du att kunna följa din förbättring i varje övning. Du kommer kunna se och mäta dina resultat på ett tydligt sätt vilket är väldigt kul och ger ökad träningsglädje.
  4. Expertis. Låt någon som kan anatomi och träning tänka till åt dig. Vilka övningar som tränar vilken muskel är inte alltid lätt att ha koll på. Ska du träna med många reps eller tunga vikter? Allt kring kroppen kräver kunskap. Låt en expert ge dig vägledning beroende på ditt mål.
  5. Variation. Dina muskler behöver tränas i olika vinklar och på olika sätt för att växa. Ett program tränar ofta en kroppsdel på olika sätt under olika work outs för att öka ditt resultat. Gör inte samma övningar om och om igen på gymmet.
  6. Chocka kroppen. Du kan inte köra ett program för länge för då vänjer sig kroppen vid det och du kommer att sluta växa. Du måste byta ut programmen då och då. Därför är det bra att det finns flera program

Vilket program ska jag välja?

Först måste du tänka på vad du vill få ut av träningen. Är det en allmänt bättre fysik kanske helkroppsprogram är bra och är det att bygga ben och rumpa bör du välja ett program med mer övningar inriktade på underkroppen. Vill du gå ner i vikt är pass som tränar stora muskelområden men som samtidigt ger en högre puls bra.
En annan väldigt viktig aspekt är hur många gånger i veckan du hinner träna. Kommer du endast träna 2 gånger i veckan är ett helkroppsprogram att föredra för att alla muskler tränas 2 gånger per vecka men kan du komma upp i volymer på 3-5 pass i veckan finns mer alternativ. Var ärlig mot dig själv och sätt inte orimliga krav

När ska jag byta program?

De flesta träningsprogram har ett uppsatt slutdatum på 6-10 veckor. När programet är slut kan du välja ett annat eller köra programmet ett varv till. Så länge du ser bra tillväxt och bra resultat kan du fortsätta med samma program, det fungerar ju! När resultaten börjar avta och varje vecka börjar likna den förra är det dags att chocka kroppen med ett nytt program. Bara att byta!

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.