Texas Method

Detta är ett perfekt fortsättningsprogram för dig som kommit förbi det inledande stadiet och kanske redan kört igenom 5×5 eller Starting Strength. Texas Method är ett tuffare och mer krävande program än 5×5 och Starting Strength men det är också en perfekt uppföljning av dessa om du fastnat på en platå och vill komma vidare i din styrkeökning. Programmet baseras på 6 basövningar, 3 workouts per vecka och en variation av belastning workout till workout under vecka. Du inleder veckan med volym, din andra workout har något lättare vikt och på din tredje intensiva workout för veckan ska du försöka slå personrekord i alla tre övningar. Viktökningen sker alltså inte längre pass för pass utan vecka för vecka. Försök att öka vikten med 2,5 kilo för överkroppen och 5 för underkroppen.

Vikt på stången i Texas Method

På volymdagarna ska du lyfta 5 reps x 5 sets på ca 90% av ditt 5RM (5 rep max)

Lätta dagar innebär ca 70% av ditt 5RM

Intensiva dagar innebär personliga rekord i alla övningar dvs 100% 5RM

Sömn, vila och kost

Som i alla träningsprogram är sömnen väldigt viktig för att uppnå maximal effekt av din träning. Tänk även på att stressa så lite som möjligt också eftersom du inte vill ha en massa stresshormon i din kropp

Det är viktigt att du äter extra mycket under tiden som du kör detta program. Ligg på ett +500 kaloriintag per dag. Du kommer med denna diet inte att få ett super tight sexpack men du kommer att öka i muskelvolym och garanterat i styrka.

Vila ordentligt mellan dina set. Du ska känna dig fräsch inför varje nytt.

Vecka A och B samt Personbästa

Programmet bygget på två olika veckovarianter, A och B, som du kör varannan vecka. Se till att lägga på mer vikt varje fredag för att försöka slå personligt rekord vecka för vecka. När du lyckas måste du sedan räkna ut nya värden för 90% och 70% av ditt personbästa 5RM inför den kommande veckans workout.

Läs mer om Texas Method

Programmet skapades av Mark Rippetoe som även skapade Starting Strength för dig som vi researcha och läsa mer om programmet.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Träningsprogram