10 nyttigaste grönsakerna

Vilka är de nyttigaste grönsakerna? Det finns mänger att välja mellan men här är topp 10-listan ifrån Livsmedelsverket och varför just dessa tio är de bästa:

topp 10 nyttigaste grönsakerna

1. Spenat och gröna blad

På plats nummer 1 hamnar spenaten och de gröna bladen. Spenat är fylld med folat, kalium, vitamin A, C, E och K. Både spenat och mangold är extremt fiberrika och innehåller högre halter av vitaminer än andra grönsaker. Endast en portion av babyspenat innehåller flera dagars behov utav vitamin K som är bra för både blodet och skelettet. Tillsammans med morot och tomat toppar även de gröna bladen de grönsaker som innehåller mest antioxidanter.

2. Gröna bönor/Haricots verts

På plats 2 hittar vi gröna bönor och haricot verts som är väldigt rika på kostfibrer, kalcium, vitamin B, C och K. Haricots verts är det franska namnet på gröna bönor.

3. Broccoli

Här har vi en av de nyttigaste grönsakerna med sin höga halt av C-vitamin och sina mängder av mineraler och antioxidanter. Broccoli är bra eftersom att den hjälper att stärka immunförsvaret, förebygger cancer och sänker ditt kolesterolvärde. Grönsaken är även bra för magen och en viktig kalciumkälla för exempelvis veganer.

4. Gröna ärtor och sockerärtor

Perfekt grönsak om du vill få i dig fibrer, folat, vitamin C och K, järn, betakaroten och kalium. Fibrerna underlättar matsmältningen vilket gör din mage glad.

5. Avokado

På plats 5 kommer avokadon med sina nyttiga fettsyror och höga halt av folat och kalium. Kroppen behöver folat för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Att få i sig tillräckligt med folat är extra viktigt för exempelvis personer som växer eller för gravida. Ämnet behövs för att fostret ska kunna utvecklas normalt. Avocadon innehåller ovanligt mycket hälsosamt fett vilket är bra för både hjärnan och huden.

6. Vita bönor

Vita bönor är både protein och fiberrika. Dessutom innehåller de höga halter av både folat och järn. Precis som många andra baljväxter är de mycket nyttiga och näringsrika. Bönorna har dessutom ett lågt GI.

7. Purjolök

Just purjolöken är nyttigare är exempelvis gul lök eftersom den innehåller högre halter av vitaminer och mineraler. Löken är även fullproppad med fibrer. Inulinfibrer är en av alla dessa och de ger näring till magens bakterieflora och sätter fart på matsmältningen. Löken anses även ha antiinflammatoriska egenskaper.

8. Blomkål

Förvånande nog så innehåller blomkål mer C-vitamin än apelsiner. 100 g blomkål uppfyller nästan hela dagsbehovet av vitaminen. Blomkål innehåller även ämnet allicin som dämpar inflammationer och kontrollerar kroppens åldrande. Allicin fungerar som ett hormetin vilket är ämnet som kan bromsa ned kroppens åldringsprocess.

9. Linser

Linser är mycket näringsrika. De innehåller både järn, fibrer och protein och är även en bra källa för att få i sig vitamin B6 och folat. Både röda och gröna linser passar utmärkt istället för de lite sämre kolhydraterna som pasta då de har ett lågt GI.

10. Kikärtor

Kikärtor innehåller mycket järn, fibrer och protein. Grönsaken innehåller även höga halter av folat och är en bra källa för magnesium. Förutom att kikärtor är goda och nyttiga så har deras mättande effekt visat sig minska godissug och haft positiva effekter på insulin och blodvärde.

Sammanfattning

Det finns alltså mängder av nyttiga grönsaker. Testa dig fram och ät så många som möjligt från listan ovan. Variera din kost och fastna inte på enbart gurka, tomat eller paprika utan våga ta ut svängarna lite till. Ät purjolök istället för vanlig lök, byt ut pastan mot linser och ät spenat minst en gång i veckan. Hoppas det smakar!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar