Höftlyft | Gravidträning

Muskelgrupper och syfte

Höftlyft är en övning som kan köras hela vägen igenom graviditeten, förutsatt att du mår bra. Många upplever Vena cava symptom under graviditeten, vilket kan få en att må illa och uppleva yrsel när man ligger på rygg under graviditeten. Dock funkar benövningen för många, då man inte ligger i startpositionen (på rygg) så länge innan man trycker upp höften mot taket. Men som sagt, lyssna alltid på din kropp när du är gravid och kör inte övningen om du mår dåligt av den.

Höftlyft tränar både rumpa och baksida lår, samt kan köras som en pumpande övning eller en i fullt rörelseutslag. Den är enkel att lära sig och ska utföras kontrollerat.

Utförande Höftlyft på bänk

För att utföra benövningen, lägg dig på rygg med böjda ben. Aktivera magstödet för att se till att du inte svankar.

Lyft nu upp höften tills kroppen blir rak. Håll kvar en sekund eller två och sänk långsamt ner till startposition. Upprepa till du uppnått önskat antal reps.

Tips

Kom ihåg att om du vill att höftlyften skall kännas mer i rumpan, kan du flytta kroppen närmare fötterna för att öka böjningen i knäled. Vill du ha en lättare variant kan du flytta sätet längre ifrån fötterna.

Om du tycker att denna varianten känns enkel, kan du börja med höftlyft på bänk/pall, som du hittar här. Du kan också testa att köra med ett ben i taget i s.k. enbenshöftlyft som du hittar här. Även denna kan köras på bänk för maximal belastning med bara kroppsvikt i höftlyft!

Mår du dåligt av övningen som gravid, ska du självklart inte köra den. Det finns många alternativa benövningar som kan kännas lättare. Om du mår illa av att ligga ner, finns det många varianter av benövningar som utförs ståendes eller på alla fyra, såsom diagonallyft,  liggande sidospark, m.fl.

Se alla våra gravidövningar 

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises