Vila och återhämtning

För att prestera max på gymmet så krävs att man får återhämtning mellan seten genom vila. Hur lång vila man behöver är som allt annat inom träning, väldigt individuellt. Vissa har snabbare återhämtningsförmåga medan andra har långsammare.

Många som tränar styrketräning försöker på så liten tid som möjligt göra så mycket som möjligt. Huvudsaken när du är på gymmet är att du inte tränar på tid. Styrketräning är ingen sport där du ska göra något så snabbt som möjligt. Försök istället koncentrera dig på att utföra övningarna korrekt, säkert och fokuserat för att uppnå maximalt resultat och undvika skador.

Enligt en studie från 2004 publicerad av National Strength and Conditioning Association (NSCA) i The Journal of Strength, är tre till fem minuter nödvändigt för att musklerna ska kunna återhämta sig till nästa set och prestera till max.

I undersökningen deltog 28 vältränade män som delades upp i olika grupper där vilotiden mellan seten varierade mellan 1,3 och 5 minuter. De män som hade en (1) minuts vilotid presterade sämre och lyfte mindre medan vilogruppen som hade 3 och 5 minuter klarade mer tyngd och fler repetitioner.

Tidigare studier med tyngdlyftare och bodybuilders har visat att en (1) minuts träning är tillräckligt för att musklerna ska få den återhämtning som krävs mellan seten. Så det krävs nog mer studier inom detta område innan man drar någon slutsats.

Hur som helst så ska man fortfarande inte stressa igenom sitt träningspass. Risken för att man är mindre fokuserad och risken för skador är större.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar