Varför ska kvinnor träna?

Nu närmar sig slutet av året och det vet vi ju alla vad det betyder. På nyårsaftonen står du där och lovar dig själv att 2013 ska bli det året då du ska komma i form en gång för alla. Faktum är att alla gym är som fullast i början av januari, just på grund av alla nyårslöften som avges och som involverar träning och/eller viktminskning. Men varför vänta ända till nyår? Det finns inga anledningar att låta bli att träna – med alla de hälsofördelar som du kan få av träningen borde du bege dig till gymmet omedelbart, speciellt om du är kvinna.

Kvinnor tränar mindre ofta än män

Det har visat sig att män är mer benägna än kvinnor att möta de nationella riktlinjerna om träning för vuxna. Riktlinjerna förespråkar minst 2,5 timmars fysisk aktivitet i veckan och det är alltså männen bättre än kvinnorna på att hålla. Åtminstone om vi får tro the Centers for Disease Control and Prevention som har tittat närmare på vilka hälsofördelar vi faktiskt får av träningen.

Två skäl till varför träning är viktigt

Inaktiva vuxna har en högre risk för förtidig död, för hjärtsjukdomar av olika slag, stroke, typ 2-diabetes, depression och även vissa former av cancer. När det gäller kvinnor så kan vi exempelvis se i senare studier att motion verkar kunna hjälpa för att minska risken för bröstcancer. Motion är ett sätt att förhindra eller minska risken för olika cancerformer, inte minst alltså bröstcancer. Att motionera regelbundet är viktigt av två skäl enligt forskarna. Dels för att man får en hel rad direkta fysiska effekter tack vare träningen, men dels också för att motionen också ger en indirekt effekt, till exempel genom att antingen förhindra ökade hälsorisker eller genom att bidra till mekanismer som i sin tur bidrar till att förhindra exempelvis viktökning. Enligt forskarna fungerar det som så att när människor går upp i vikt så stiger också deras risk för cancer.

Hormonbalansen ändras i klimakteriet

Men en minskning av risken att drabbas av bröstcancer är inte heller den enda fördelen man får tack vare att man är fysiskt aktiv och tränar regelbundet. Detta gäller inte minst kvinnor som har kommit in i klimakteriet. Kroppsformen för de kvinnor som gått igenom klimakteriet är annorlunda jämfört med hos andra kvinnor. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras, vilket exempelvis gäller med östrogen nivåerna när kvinnorna hamnar i sin menopaus.

Mer bukfett för äldre kvinnor

Faktum är att postmenopausala kvinnor har en tendens att lägga på sig mer bukfett, vilket dessutom är den farligaste fetman, oavsett om de tränar regelbundet och är noggranna med vad de äter. Deras kroppssammansättning blir också allt mer äppelformade, precis som hos män, istället för att vara päronformade. Därför är det extra viktigt att göra sitt bästa när det gäller kost och motion eftersom man då ändå minskar risken att drabbas av den farliga fetman. Forskningsteamet rekommenderar en kombination av styrketräning och konditionsträning ungefär tre eller fyra gånger per vecka.

Förlust av benmassa

En annan faktor som kvinnor bör tänka lite extra på är förlust av benmassa, vilket i sin tur kan leda till benskörhet. Från ungefär 30 års ålder börjar kvinnor att förlora benmassa. Varför man gör det vet man inte riktigt, men det kommer att fortsätta ifall man inte gör någonting åt det hela. Som tur är kan motion bidra även där. Allra bäst fungerar styrketräning och annan motståndsträning. Joggning eller promenader i kombination med styrketräning är också bra. Att dansa, träna Zumba eller varför inte kickboxning hjälper också till att upprätthålla benmassan. Men aktiviteter som simning har sämre effektivitet eftersom de inte involverar något viktbärande.

Motion ger bättre hållning

Motion är också till stor hjälp för en annan sak som kvinnor kan ha problem med, nämligen deras hållning. Men där är det dock inte vilken typ av träning som helst som fungerar, utan närmare bestämt yoga! Yoga hjälper till att behålla ens muskulatur vilket i sin tur hjälper till att upprätthålla hållningen. Dessutom är yoga bra för att stretcha ut alla ens muskelgrupper, såväl på framsidan som på baksidan. Yoga hör också till de viktbärande fysiska aktiviteterna, så det finns många positiva hälsoeffekter med denna träningsform.

Viktigt att hålla fast vid sitt träningsprogram

Oavsett om träning är ett sätt att kunna sig mer frisk och hälsosam eller ett sätt att se bättre ut, så är det viktigaste när det gäller motion ändå att man kan hålla fast vid sin träning. Motion är bara till fördel när den faktiskt utövas. Regelbunden motion är det bästa. Summan av kardemumman är att man bör hitta en eller flera träningsformer som man verkligen tycker om att utöva. Hittar man väl något som man tycker är roligt så är chansen större att man ser till att fortsätta. Det finurliga med motion är också att det faktiskt inte kräver så mycket för att man ska komma igång. Det krävs inget annat än ett par bra träningsskor för att man ska kunna börja med något så enkelt som promenader. Allting som håller kroppen i rörelse är kanon, i motsats till det stillasittande vi annars allt mer ägnar oss åt. Det är den bästa vägen till en god hälsa.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar