Träning hjälper hjärnan att tänka och förbättrar minnet

Alla som tränar vet att man känner sig piggare och mer fokuserad när man kommer till jobbet – eller när man behöver tänka över huvud taget. Harvard Health menar att regelbunden träning hjälper hjärnan att tänka och förbättrar minnet.

Det finns många fördelar med träning. Man blir friskare och dessutom minskar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes. Självklart blir man också starkare. Dessutom kan träning hjälpa de som vill kan gå ner i vikt, sänka sitt blodtryck, minska risken för depression och mycket mer. Det finns egentligen inget negativt med att träna regelbundet, förutom om man tränar fel och på så sätt ökar skaderisken. Harvard Health Blog lägger till att träning förändrar hjärnan så att den bättre skyddar dess minne och tankefärdigheter. Kort sagt: träning hjälper hjärnan att tänka och förbättrar minnet.

Just i denna artikel, och många andra där hjärnans kapacitet ligger i fokus, har man undersökt folk som promenerar i medel till snabb takt minst 120 minuter per vecka. Utöver gång, hänvisar man specifikt till fördelarna med regelbunden aerobisk träning som får hjärtat att pumpa och dig att svettas. Det visar sig att just sådan här aktivitet ökar storleken på hippocampus, hjärnans del som jobbar med minnen av händelser och fakta (kognitionen).

Träning hjälper hjärnan att tänka | Hippocampus

Annan forskning i Medicine & Science in Sports & Exercise visar också på 66% minskad risk för depressionssymptom för kvinnor i medelåldern som tränar 150 minuter eller mer i veckan – i jämförelse med de som inte tränar alls.

Träning och hjärnan

Som nämnt ovan mår vi bättre av träning både direkt och indirekt. De indirekta fördelarna är att vi sover bättre och är på bättre humör, samt minskar stress och ångest. Problem i dessa områden leder ofta också till kognitiva problem.

De direkta fördelarna är biologiska. Träning förminskar insulinresistens och inflammationer, samtidigt som den stimulerar frisättningen av tillväxtfaktorer – kemikalier i hjärnan som påverkar hjärncellernas hälsa, tillväxten av nya blodkärl i hjärnan samt även bibehållandet och överlevnaden av nya hjärnceller.

Vad händer i hjärnan när vi tränar?

När vi tränar upplever hjärnan detta som en sorts stress och börjar utsöndra proteinet BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). BDNF hjälper nervcellerna i hjärnan att växa och överleva, samtidigt som den stärker kopplingar (synapser) mellan nervceller. Som en sorts reset-knapp som får oss att känna oss lättade och klara efter ett träningspass. Vidare utsöndras endorfiner, som också bekämpar ”stress”. Under träningens gång jobbar de för att blockera känslan av smärta och får dig att uppleva en nästintill euforisk känsla.

Så, ja! Man kan må psykiskt dåligt och känna sig orklös när man inte tränar, eftersom kemikalierna ger dig ett sorts välmående. Den enda skillnaden mellan detta och annat missbruk, är att dessa kemikalier gör vår kropp gott.

Utsöndringen av BDNF och endorfiner är alltså det som, efter ett träningspass, får oss att må bra, vara extra glada och som att någon sorts sten släppt från kroppen (om man är stressad, mår psykiskt dåligt, haft en dålig dag etc).

Träning hjälper hjärnan att tänka | BDNF | Muscles.se

Vad ska du göra, då?

Ut och börja träna! Var flexibel med din träning och kombinera både styrketräning med andra konditionskrävande övningar såsom snabba promenader, simning, cykling och löpning. Hitta din favoritövning som får hjärtat att pumpa och svetten att rinna. Kör den 2 gånger per vecka för att hålla ditt minne på topp i många år framöver. Läs mer om konditionsträning här eller testa någon av våra konditionsövningar!

Lycka till!


Källor:

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar