Träna som en fighter med Sanny Dahlbeck

En vecka kvar till SM

Vi träffar Sanny Dahlbeck på ett fik ett par hundra meter ifrån hans hemmaplan Odenplan Fight Gym i Stockholm. Det är drygt en vecka kvar till SM i Thaiboxning, en turnering som Sanny vann första gången som 17-åring 2009. I en dokumentär om Sanny från 2010 har hans tränare kallat honom för ”Sanny, snorungen som vann SM”, men även sagt att han kan bli precis hur bra som helst och att Sanny nog själv inte förstått hur bra han är.

Sanny Dahlbeck har följt upp guldet från 2009 med att vinna turneringen ytterligare 4 gånger, senaste gången förra året. Han har även vunnit det nordiska IFMA och WMC bältet samt YOKKAO WORLD CHAMPION titeln 2015. Utöver sina titlar, har han gjort sig känd för sköna intron som när han under Rumble of the Kings juckade sig fram mot ringen till “I’m sexy and I know it”. Han följde upp det showande introt med en fantastisk knock out i matchen. Inför årets SM ses han av många som den absolut största favoriten.
Sanny Dahlbeck ser förvånansvärt glad, öppen och avslappnad ut när vi ses. Inte alls som en hård och allvarlig fighter som snart ska gå in i ringen och köra full kontakt.

Snart SM Sanny, hur känns allt?

Det känns väldigt bra. Jag har varit i Thailand ett par veckor för att komma i form igen. Jag drog på mig en skada i senaste fighten och var tvungen att vila ett tag. Därför var det skönt att få ett par veckor med intensiv träning där nere och känna att allt fungerar.

När börjar du förbereda dig inför en fight?

För mig är det främst de två sista veckorna som blir intensiva, både fysiskt och mentalt. Det gäller att ha en bra grund som man sedan slipar extra hårt på de sista veckorna.

Träna som en fighter med Sanny Dahlbeck | mygreatness.com
Mitsträning på Sitmonchai-gymmet nere i Thailand.

Ändrar du din fysiska träning de sista veckorna, mer eller mindre sparring mm?

Jag har ingen riktig guideline som jag alltid följer. Det beror lite på mig själv och min motståndare. Man är ju i grund och botten människa så det är ups and downs. Jag springer nog mindre än andra fighters eftersom jag inte riktigt går igång på det. Jag föredrar riktigt explosiv träning med intervaller. Jag slår och sparkar i 5 ronder full fart och löptränar mest för att värma upp och rensa skallen.

Hur är det med det mentala, måste man bli ett djur för att gå in i ringen?

Den frågan får jag ganska ofta. För mig är det nog mest de som står mig allra närmast som märker att jag börjar bli lite mer hetsig och otålig sista veckan innan en match. Jag orkar inte med en massa självklara frågor och jag känner mig hela tiden extra taggad. Det är svårt att förklara hur det känns i kroppen, men så fort jag kommer in i ringen så släpper allt det där och det blir bara världens skönaste känsla.

Är det enklare mentalt att möta en kille än att gå en hel turnering?

Jag tycker att det är enklare med flera matcher i följd mentalt. Efter första matchen släpper liksom all nervositet och man är mer inne i allt.

Blir det mer personligt om det bara är en motståndare?

Inte för mig. Snubben som jag går in i ringen med är lika mycket man som jag är. Han har tränat lika hårt och vill lika mycket. Varför ska man inte respektera honom? Fattar inte riktigt grejen.

Hur lägger en thaiboxare upp sin diet, mäter du protein och kolhydrater?

Vissa fighters är väldigt insatta i detta men jag är nog lite mer thai style och tar det som det kommer. Jag äter mest det jag känner för även om jag ibland måste tänka efter och säga nej. I thaiboxning bränner man mycket energi så tränar du mycket så kan du äta mycket. De sista två veckorna innan match kör jag dock mer strikt kost för att klara vikten.

Hur fungerar det med invägning, tappar man inte väldigt mycket energi av att banta de sista dagarna?

Jag brukar gå ned 5-6 kilo sista veckan. Jag satsar på att svettas mer än att äta mindre kolhydrater. Jag drar också ned på socker och salt eftersom det binder vätska. Jag springer, bastar och badar men mot slutet blir det mest varma bad eftersom det inte går att bygga kondition sista dagarna. Direkt efter invägningen så tar jag en stor flaska vatten som jag smuttar på hela tiden. Det svåraste för mig är inte maten, utan bristen på vätskan. Därför kör jag alltid vatten och resorb direkt efter invägningen. Resorb är grymt! Först efter att jag druckit en massa så äter jag.

Blir du inte trött av att tappa så mycket vatten?

Det beror på hur mycket man droppar. Sista två, tre dagarna blir jag lite seg. Jag badar mycket och efter det sover jag mest.

Thailändska tränare som vi pratat med förstår inte riktigt fitnesshetsen i Sverige?

Det stämmer nog. De flesta fighters i Thailand har gått matcher sen de var 8 år. I början gick de dessutom väldigt många matcher på kort tid. Många av de har gått över 200 matcher. Det är en mer naturlig del av deras liv, de lever och fightas mer på rutin. I Europa ska man vara snygg, stark och vältränad hela tiden. I Thailand kör de strikt livsstil några veckor innan match bara.

Sanny Dahlbeck thailändska tatueringar
Sanny är nytatuerad i Thailand och han har även låtit munkar välsigna vänsterhanden för att ge extra kraft i slagen.

Om man tittar på en klassisk boxare och en thaiboxare så är boxarna lite mer biffiga, varför?

Ja, det är som att jämföra en sprinter med en maratonlöpare. Det handlar om vilka muskler man använder. Vi inom thaiboxning använder benen, knäna, fötterna och armbågarna. Vi måste ha explosivitet i hela kroppen, inte bara i överkroppen. Det är väldigt få thaiboxare som t ex har stora bröstmuskler för vi har ingen riktig nytta av dem. Det första jag gör när jag möter en motståndare i ringen är att kolla in deras vader. Ser jag att vaderna är stora och starka så vet jag att det kommer göra ont.

Hur ser träningen ut för dig under ett år? Vad tränar du?

När det är off season så tränar jag bara 3 gånger i veckan. Jag försöker låta kroppen läka från skador. Genom åren har jag krossat en knoge, haft skador på revbenen och nu senast gick mitt skulderblad sönder. Som thaiboxare har man alltid ont någonstans, så när jag kan låter jag kroppen vila.
När det är matchtider, tränar jag nästan varje dag.

Utöver att boxas, tränar jag alltid funktionell träning med min kroppsvikt. Jag kör t ex aldrig bänkpress utan mer snabba korta armhävningar för explosivitet. För oss är det inte så viktigt att kunna lyfta tunga vikter utan vi kör mer core och magträning. Magen skall alltid vara i kontakt under match, därför lägger jag mycket tid på den.

Har du nån övning som du inte tycker om?

Utan tvekan assault bike när man ska maxa i 2 minuter. Äckligaste som finns, hatar det! Men jag gör det för explosiviteten och pulsen.

Vad gör en människa till en bra fighter?

Disciplin, respekt för sin tränare och en bra haka. Att inte bli rädd för att bli träffad. Fighterhjärtat påverkar din hakas styrka tror jag. När man går in i en match så får man inte vara arg för då förlorar man. Man får heller inte vara rädd för då förlorar man. Att vara nervös är däremot bra för då är man mer koncentrerad.

Det finns folk som blivit världsbäst men som från början inte hade så stor talang, men de tränade stenhårt fysiskt och blev starka och explosiva. Sen finns det de som är lite mer thai style, är tekniska och lever på rutin. Det vackra med thaiboxning är att båda fungerar och att man kan se att alla fighters har olika stil.

Sanny Dahlbeck thai style muaythai
I Thailand börjar de gå matcher vid 8 års ålder och det är inte ovanligt att en fighter har gått över 250 matcher under sin karriär.

Vi har bett dig att sätta ihop lite övningar för våra läsare. Vad kan du säga om dem?

Att de är väldigt intensiva och explosiva. Vill man bränna fett och få upp pulsen så är thaiboxning fantastiskt bra. Gör armhävningarna korta och snabba, lägg ut benen raka vid situps och andas när ni kör sparkar och slag så att inte syret tar slut i kroppen för snabbt. Det är lätt hänt att man spänner sig när man sparras eller slår på mitsar och då tar orken slut väldigt snabbt.

Stort tack till Sanny Dahlbeck för alla tips och videor och ett stort lycka till inför SM 2018!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar