Därför ska du räkna ut ditt RM (Repeat Maximum)

RM står för Repeat Maximum och används inom träningskretsar som ett mått på den maximala vikt man har kapacitet att lyfta x-antal gånger. Lägger man en siffra framför så som i 1RM, indikerar siffran i hur många repetitioner man klarar av vikten.

Innehållsförteckning

  1. Vad innebär RM?
  2. Alla kan gynnas av styrketräning

Denna guide lär dig

  • Vad som menas med RM
  • Hur kan det påverka din styrketräning
  • Hur antalet RM-repetitioner hänger ihop med ditt träningsmål

,RM står för Repeat Maximum och används inom träningskretsar som ett mått på den maximala vikt man har kapacitet att lyfta x-antal gånger. 1RM, syftar på den vikt man kan maxa i endast en repetition.

Kan du ditt RM, kan du också din fulla potential

Att veta sin fulla potential kan vara mycket användbart och motiverande när man styrketränar. Att kunna lyfta 80 % av sitt repeat maximum till vardags leder till att man snabbare kan tangera ett nytt viktmål. En träningsvikt som ligger nära ens RM gör en uthålligare genom att man orkar fler repetitioner.

Att börja styrketräna med maximal vikt är inte att föredra och kommer inte leda till en positiv utveckling. Är det för tungt i början finner man ingen motivation att fortsätta och man kan drabbas av en mängd skador. Genom att hitta en balanserad vikt som du orkar med och som samtidigt gör att du ökar i muskelmassa är det optimala.

Med ett perfekt RM kan du lyfta en viss vikt precis så många repetitioner som du behöver och önskar. RM kan konstrueras på olika sätt beroende på vad man vill uppnå med sin styrketräning. Vill man endast bli större och inte uthålligare är det vanligare att man lyfter tyngre och färre antal repetitioner. Då är explosivitet det viktigaste.

En till max fem repetitioner är ett vanligt exempel för personer som vill bygga maximal muskelmassa. Vill man ha liten muskeltillväxt och bättre uthållighet rekommenderas femton till tjugo repetitioner per styrkeövning. Att fundera på vad ens mål med styrketräningen är kan vara bra om man aldrig ägnat sig åt träningsformen innan.

Sättet man utför övningarna på och antalet repetitioner kan ge helt olika resultat. Ta gärna kontakt med någon mer erfaren tyngdlyftare eller gyminstruktör för rätt RM och träningsteknik.

RM
Räkna ut ditt RM och fortsätt att öka dina prestationer på gymmet!
,Ditt individuella träningsmål styr också hur ofta du bör styrketräna. Varje enskild muskelgrupp kan i princip belastas och tränas upp till tre gånger per vecka. Men det räcker ofta med att otränade personer går till gymmet en gång per vecka för att få synbara resultat. Men tränar man så pass sällan krävs det att man tar ut muskelgruppen till max under passets gång.

Rytm och tempo i träningen

Efter två eller tre dygn har musklerna i regel återhämtat sig och de är redo för en ny omgång. För att få allra bästa resultat ska man också vara noga med kosten och nattsömnen. Ett styrketräningspass som inkluderar upp till åtta övningar som aktiverar hela kroppen bör ta mellan tjugo och trettio minuter.

Att värma upp är givetvis viktigt men det gäller att inte ta ut sig för mycket innan det är dags att börja lyfta vikter. Alla kan gynnas av regelbunden styrketräning. Ungdomar, kvinnor, män och gamla.

Genom att träna förbygger man massor av sjukdomar och besvär i muskler och leder. Har du som mål att gå ner i vikt kan du också gynnas av styrketräning. Bygger du mer muskler kan kroppen också bränna mer fett snabbare. Ditt mål med din styrketräning kan bara du bestämma.

Du anpassar repetitioner, vikter och teknik efter ditt mål och kan förändra ditt uträknade repeat maximum allteftersom du blir starkare.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar