Räkna ut din dagliga förbränning

Genom BMR (Basal Metabolic Rate, eller basalförbränning) adderat med din vardagliga aktivitet (arbete etc.) och träning får du en fingervisning i hur mycket du förbränner under en dag.,Basal metabolic rate är hur mycket energi kroppen förbrukar genom att hålla igång. Det handlar om inre organ, hjärnan, muskler med mera. Det är hur mycket du förbrukar genom att sitta helt stilla och låta kroppen hålla igång, ungefär som att låta en bil gå på tomgång.

BMR varierar mycket från person till person, varje individ har olik förbränning vilket gör det omöjligt att göra en formel för alla. Variationer i arvsmassan och muskler eller kraftigare personer får ofta ett missvisat BMR.

 ,I den grundliga formeln tar vi hänsyn till ålder, vikt, längd och kön. När det är uträknat har vi fått reda på hur mycket du förbränner utan att röra dig. Sedan måste vi lägga till din aktivitet under dagen.

Aktiviteten under dagen är också väldigt individuellt och kan skilja mycket från varje individ. Vi har gjort tre alternativ som också beräknas från en formel, Harris Benedict Ekvation som läggs på ditt ursprungliga BMR-värde. Du väljer själv vad som passar bäst in på dig bäst.

Stillasittande vardag
Om du jobbar på kontor och kör bil till jobbet har du en stillasittande vardag, då ska du välja alternativ ett.

Aktiv vardag
Rör du dig relativt mycket i jobbet och cyklar kanske till och från jobbet har du en aktiv vardag.

Mycket aktiv vardag
Är du cykelbud har du en mycket aktiv vardag.,Efter att du har valt din vardagliga aktivet ska du välja vilken träning och hur många minuter du tränar.

Tänk på att du tränar säkert inte varje dag, då får du göra en uträkning för en dag du tränar och en dag då du inte tränar.

Plussa sedan ihop de dagar du inte tränar och de dagar du tränar.

Exempelvis:

Olof tränar styrketräning 3 dagar och har då en förbrukning på 3800kcal

Olof vilar alltså 4 dagar i veckan och har då en förbrukning på 3500kcal

3*3800=11400
4*3500=14000

11400+14000=25400kcal

Olofs veckoförbränning ligger alltså på 25400kcal och man kan sedan dela det på veckans sju dagar för att få fram sin dagliga förbrukning.

Notera
Tänk på att uträkningen är väldigt uppskattad eftersom det är väldigt individuellt hur mycket man förbränner.

Här hittar du formeln för att räkna ut ditt BMR.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar