Räkna ut ditt kaloribehov

När man talar om näring i träningssammanhang är det sammansättningen av kosten och den energimängd den ger som är intressant. Den fasta föda och dryck vi förtär under dagen fungerar som bränsle till kroppen och ger oss energi att orka fungera. Olika livsmedel har olika högt eller lågt näringsvärde. Men vad är då ditt kaloribehov?

Innehållsförteckning:

  1. Rekommenderat kaloribehov
  2. Du styr ditt behov av kalorier

Denna guide lär dig:

  1. Vad som menas med kaloribehov.
  2. Att olika personer har olika stort kaloribehov.
  3. Varför en lång mättnadskänsla är det viktigaste i matsammanhang.

kaloribehov
Foto: georgerudy – stock.adobe.com
,Livsmedlens samlade energi eller näring mäts i kalorier, som är en förkortning av kilokalorier. Högst näringsvärde eller kalorivärde har fett. Ett gram fett ger dubbelt så mycket energi som ett gram protein eller ett gram kolhydrater. Fet mat har därför högt kalorivärde och det gäller att balansera feta livsmedel med andra livsmedel som har ett lägre kalorivärde för ett lagom kaloriintag. Detta betyder att du uppskattningsvis behöver  kalorier per dag för att bibehålla din nuvarande vikt.

Hur ska man tänka med kalorier?

Äter man mer mat än vad man behöver eller förbränner kan det leda till att man går upp i vikt. Och reducerar man sitt energiintag kan det leda till att man istället går ner i vikt. Det finns rekommendationer rörande det sammantagna kaloribehovet per dag och person. Olika personer har dock olika högt kaloribehov och rekommendationerna tar inte hänsyn till ens individuella matsmältning eller ämnesomsättning.

Kaloribehovet för kvinnor ligger på 2000 kalorier per dag, medan mäns sammantagna kaloribehov sägs vara drygt 2500-3000 kalorier. Dessa mått ska man inte stirra sig blind på utan man bör basera sin kost efter hur pass aktiv man är, ålder samt huvudsaklig arbetssyssla. En person med ett fysiskt krävande yrke har större kaloribehov än en person som har ett stillasittande kontorsarbete.,De allra flesta mår som bäst när de äter en balanserad och varierad kost som innehåller de essentiella näringsämnena fett, protein, kolhydrater, vitaminer och mineraler. Kaloribehovet bör anpassas till vår livsstil och mängden träning för att göra störst nytta och se till att vi får ett jämnt näringsupptag.

Att helt undvika kaloririka livsmedel som godis, kaffebröd, alkohol eller chips är inget krav för en sund kropp. Att äta denna typ av livsmedel ibland är varken en synd eller speciellt farligt, så länge det inte går till överdrift. Måttlighet är viktigt om man eftersträvar en hälsosam livsstil och en vältränad kropp.

Ju mer man tränar och rör på sig, desto större kaloribehov har man, men man ska fortsätta att fokusera på en varierad och balanserad kost och inte se träning som en möjlighet att äta mer kaloririka livsmedel.,Produkter som godis innehåller ju egentligen ingenting som kroppen verkligen behöver, utan består mest av snabb energi i form av socker. Följer du en viss diet eller håller på att komma i extra bra form inför en fitnesstävling kan du behöva dra ner på ditt kaloriintag. För att gå ner i vikt behöver man skära ner på sitt intag av mat och röra på sig mer.

Träningsmål och kalorier

Att välja näringsrik men kalorisnål mat är den rätta vägen till sund viktnedgång. Det finns inget beundransvärt med att gå hungrig, och då både grönsaker och magert protein mättar bra finns det ingen anledning till destruktiv självsvält. Ditt kaloribehov styrs av ditt sätt att leva och hur pass aktiv du är. Räkna ut hur mycket kalorier du behöver per dag (utan att träna) med hjälp av vår artikel om BMR!

Fokuserar du på konditions- och styrketräning samt modifierar ditt kaloribehov kan du antingen bibehålla din vikt samt gå ner eller upp i vikt. Försök hitta en träningsform som passar dig samt ett kaloribehov som främjar tillväxten av muskelmassa och ger en lång mättnadskänsla.

Detta är de enkla och basala byggstenarna mot en sundare livsstil och en starkare kropp!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar