Muskelkarta: Axelmuskeln/Deltamuskeln

(M. Deltoideus)

Axelmuskeln/Deltamuskeln – så fungerar den:

Axlarna består av två större delar. Deltamuskeln och rotatorkuffen. Denna artikel kommer att behandla Deltamuskeln men det är extremt viktigt att du även tränar rotatorkuffen som utgör den inre stabiliteten i axlarna.Deltamuskeln är en skelettmuskel som omger axeln och passerar axelleden på fram-, ut- och baksidan. Axelmuskeln brukar vanligtvis delas upp i främre, mellersta och bakre delen.

Namnet Deltoideus kommer från sitt utseende. Muskeln ser alltså ut som en deltasymbol med massor av små förgreningar som sträcker sig ut över armen. De 3 tydliga stråken har alla olika funktion i kroppen. Det bakre stråket för armen bakåt, det främre stråket för armen framåt och det mellersta stråket för armen åt sidan.

 

Deltamuskelns tre delar

Vill du träna upp muskeln så är det viktigt att tänka på sambandet mellan dessa olika delar och fiberriktningar. För att undvika en muskulär obalans gäller det att träna muskelns alla delar lika mycket. Stretcha den främre delen och stora bröstmuskeln tillsammans med en korrekt utförd träning av musklerna mellan skulderbladen så undviker du obalansen. För att aktivera de olika delarna så bör du utföra tre olika rörelsemönster. Den främre muskeldelen aktiveras mest genom övningar som för och lutar överarmen framåt. För detta är Bänkpress och Militärpress bra övningar. Den mellersta delen genom övningar som för överarmen utåt såsom Hantellyft åt sidan. Den bakre delen som för armen bakåt tränas bra genom övningar som Omvänd Pec Dec.

Sporter som gynnas av utökad styrka i deltamuskeln är till exempel klättring, rodd, simning, boxning, tennis, golf och fäktning.

Se alla våra axelövningar här:
https://mygreatness.com/ovningar/axelovningar/

Ursprung:

Nyckelben (Clavicula), skulderbladet (Scapula)

Fäste:
Överarmsbenet (Humerus)

Funktion:

Lyfter armen uppåt åt sidan (abduktion), lyfter armen uppåt framåt (flexion) och bakåt (extension), roterar armen inåt (medial rotation), roterar armen utåt (lateral rotation.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar