Muskelkarta: Stora sätesmuskeln/rumpan

Stora sätesmuskeln/rumpan - så tränar du den bäst
Sätesmuskeln kallas även för glutealmusklerna eller kort och gott för rumpan. Muskelgruppen är en av de viktigaste och starkaste i hela vår kropp.

Sätesmusklerna eller rumpan – så fungerar de:

Att ha en vältränad sätesmuskel eller kort och gott en vältränad rumpa är inte bara snyggt utan också extremt viktigt. Muskelgruppen är stor och väldigt stark, vi använder den dagligen när vi står upp, när vi går eller när vi hoppar. Huvudsyftet för hela gruppen är att sträcka ut höften (trycka ut benet) och att lyfta ut (abduktion) eller dra in benet från sidan (adduktion). Rumpan hjälper också till att rotera benet och den stabiliserar även hela höftområdet.
Muskelgruppen ligger placerad mellan över och underkropp vilket ökar dess betydelse ytterligare. Muskelgruppen består av tre muskler, gluteus maximusgluteus medius och gluteus minimus. De har sitt ursprung uppe vid bäckenbenets baksida och slutar främst nere vid lårbenet men genom senor går de även ned till underbenet.

Muskelgrupper och övningar:

Gluteus maximus är den största och mest synliga av de tre sätesmusklerna. Gluteus medius och Gluteus minimus är mindre och ligger innanför Gluteus maximus. Huvuduppgifter för musklegruppen är som sagt att sträcka ut höftleden (trycka ut benet), rotera benet och höften samt att stabilisera hela höftpartiet. För att träna rumpan rekommenderar vi flera olika övningar som alla attackerar musklerna ifrån olika vinklar. Ju fler övningar desto bättre eftersom det inte finns en gyllene övning som tränar alla delar på en gång. Förslag på övningar är marklyft, raka enbensmarklyft, enbensutfall med hantel och knäböj.
Prioritera träning av din rumpa! Den är väldigt viktig och påverkar stora delar av din kropp.  

Se alla våra ben och rumpövningar här:
https://mygreatness.com/ovningar/benovningar/

Ursprung:

Muskelgruppen startar uppe i bäckenbenets baksida

Fäste:

Muskelgruppen slutar och fäster sig nere på lårbenet men även hela vägen ner till skenbenet via senor

Funktion:

Sträcka ut höften (trycka ut benet), lyfta ut (abduktion) eller dra in benet från sidan (adduktion), rotera benet och den stabiliserar hela höftområdet.

 ,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar