Sojabönor

Sojabönor är ett perfekt snacks som innehåller mycket protein. Servera bönorna med lite flingsalt eller häll dem i din sallad. De goda bönorna passar även utmärkt i massor av maträtter. 

Sojabönor innehåller massor av nyttiga saker

Sojabönor

Bönan är en växt som tillhör familjen ärtväxter och härstammar från Östasien. Sojabönan varierar stort i hur den växer och hur stor den kan bli. Växer den liggande på marken kan den bli max 20 cm lång. Växer den stående kan den bli uppåt 2 m hög. Du kan läsa allt om vad sojabönor innehåller i näringsvärden här

Utseende

Sojabönan kan vara svart, brun, blå, gul, grön eller fläckig. Varje bönskida är 3-8 cm lång och innehåller 2-4 st bönor. Bönorna är 5-11 mm i diameter.

Användning

Sojabönan innehåller cirka 39% protein och 17% olja. Det höga oljeinnehållet gör att bönan klassas som en oljeväxt. Sojabönans höga proteinhalt har gjort den till en viktig del av kosten i många asiatiska länder, bland annat i form av sojamjölk eller tofu.

Proteinet från sojabönan (sojaprotein) är ett vegetabiliskt fullvärdigt protein. Bönorna äts av vegetarianer, veganer och kroppsbyggare.

Edamame

Edamame heter de gröna japanska sojabönorna, och de växer precis som skärbönorna i skidor. Ordet Edamame betyder bönor på kvist. I över två tusen år har bönorna skördats i östasien och varit en av de viktigaste proteinkällorna. Bönorna kan användas som snacks, i soppor, i vegetariska rätter eller som godis. Bönorna ska skalas före intag.

Edamamebönor,Häll de djupfrysta sojabönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten i ca 1 minut. Perfekt att ha i salladen!

Kastrull: Koka upp rikligt med vatten med en nypa salt i (ungefär 1 liter vatten till 250 g sojabönor). Häll i sojabönorna, ta av grytan från plattan. Låt stå i 2-3 min och häll sedan av vattnet.,Vatten 8,54 g

Energi 446 kcal/1866 kJ

Protein 36,49 g

Kolhydrater 30,16 g

Varav sockerarter 7,33 g

Kolesterol m

Vitamin A μg

Pyridoxin (B6) 0,377 mg

Askorbinsyra (C) 6 mg

Alfatokoferol (E) 0,85 mg

Vitamin K 47μg

Mineraler

Kalcium 277 mg

Järn 15,7 mg

Magnesium 280 mg

Kalium 179,7 g

Koppar 1,658 mg,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar