Fällkniven

Details

 • Primary Muscle
  Raka magmuskler
 • Secondary Muscle
  Inre magmuskler, Sneda magmuskler
 • Equipment
  Kroppsvikt
 • Level
  Lätt

Muskelgrupper och syfte

Fällkniven är en riktigt knivig övning för många. Utöver att man behöver ha stark bålstyrka, behöver man också vara rätt duktig på koordination. Kroppsövningen tränar den raka magmuskeln, yttre sneda magmuskeln men även höftböjaren och till viss del benen genom upp-och-ner rörelsen.

Tappa inte humöret om du inte kan köra så många reps av fällkniven från början – eller några reps alls för det fallet. Fällkniven är till och med svår för vissa som har tränat under en längre tid. Men oroa dig inte, längre ner kan du läsa våra tips om var du kan börja för att bygga upp både styrka och kondition för att utföra övningen korrekt.

Utförande Fällkniven

Lägg dig raklång på rygg med raka ben, ländryggen pressad mot golvet, och armarna utsträckta över huvudet.

Gör dig så ”lång” som möjligt. Tryck bort tårna från kroppen och tryck ner ländryggen i golvet. Lyft ben och överkropp/armar samtidigt upp mot taket. Gå så högt upp att tårna och fingrarna rör vid varandra och kom kontrollerat ner till golvet igen. Övningen utförs explosivt uppåt och därefter långsamt neråt. Upprepa därefter övningen.

Tips

Försök få överkropp/armar och ben att röra sig samtidigt både på vägen upp och ner. Se till att inte svanka, utan försök att håll ländryggen klistrad till golvet genom att spänna bålen under hela övningsrörelsen.

För en enklare variant och i början kan du börja med att böja benen in mot magen och lyfta armarna till de nuddar knäna över magen. Gör detta tills du känner dig stark och gå därefter på den “riktiga” övningen.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises