Sund viktnedgång

Många eftersträvar en sundare och lättare vikt. Men det är lätt att fastna i olika dieter som ger en osund och för snabb viktnedgång som är svår att bibehålla. Träning är ett det bästa verktyg för att nå sin idealvikt och också behålla den. Vill du gå ner i vikt gäller det att du rör på dig mer och äter färre kalorier. 

Innehållsförteckning:

  1. Ät färre kalorier
  2. Spegeln är din bästa vän
  3. Bli vältränad och gå ner mer i vikt

Denna guide lär dig:

  • Hur du äter kalorisnålt men nyttigt
  • Att lita på spegelbilden framför vågen
  • Varför du går ner mer i vikt om du är vältränad

1. Ät färre kalorier

Många eftersträvar en sundare och lättare vikt. Men det är lätt att fastna i olika dieter som ger en osund och för snabb viktnedgång som är svår att bibehålla. Träning är ett det bästa verktyg för att nå sin idealvikt och också behålla den. Vill du gå ner i vikt gäller det att du rör på dig mer och äter färre kalorier.

För att gå ner i vikt behöver du äta färre kalorier än vanligt men det finns ingen anledning till självsvält på något sätt. Kosten har en lika betydelsefull roll, om inte större, när du vill gå ner i vikt som när du är nöjd med din kropp. Du går ner snabbare i vikt om du skär ner på onödigt fett och socker och istället äter protein- och fiberrik mat ger dig en längre och bättre mättnadskänsla.

Detta är en regel som många borde efterleva oavsett om man vill gå ner i vikt eller inte. Just proteinrik mat är särskilt fördelaktig. Magra proteiner håller dig mätt länge och främjar en positiv proteinbalans under träning. Det vill säga du riskerar inte att bryta ner allt för stora mängder muskelproteiner när du tränar. Med påfyllda proteindepåer kan du prestera på topp och förbränna mycket fett.

De flesta skär ner på fettintaget när de vill gå ner i vikt, men det gäller att inte bli maniskt fetträdd. Kroppen kräver fett för att hålla de goda tillväxthormonerna i schack samt för upptaget av fettlösliga vitaminer. Gå ner i vikt med goda fleromättade fetter och ett ökat proteintillskott.

2. Spegeln är din bästa vän

När du vill gå ner i vikt är det inte bara siffrorna på vågen som är betydelsefulla. Din spegelbild visar en större sanning än vågens display. Går du ner i vikt märks det på din kropp. Den förändras och med träningen får du mer muskler som väger mer än fett. Äter du varierat och stora mängder proteiner kommer du troligtvis inte minska i muskelmassa, utan få mer och större muskler. Även dessa kommer ha en förändrande inverkan på din spegelbild.

Att behålla de muskler du byggt upp är viktigt. Din ökade styrka hjälper dig att orka fler och hårdare träningspass som gör att du kan gå ner ännu mer i vikt. Med en balanserad kost och fortsatt träning efter att du nått din idealvikt minimeras risken att du går upp i vikt igen. Många dieter är inte samkörda med träning vilket ofta leder till att man snabbt går upp de kilon man tappat så fort man frångår dieten.

Vågen kan vara ett hjälpmedel för att se till att du går ner i vikt, men bli inte förskräckt om den visar mer än innan. Spegelbilden av dig själv är den mest sanningsenliga måttstocken.

3. Bli vältränad och gå ner mer i vikt

Träning i kombination med en näringsrik och mättande kost är nyckeln när du vill gå ner i vikt. Genom att du rör på dig varje dag förbränner du kalorierna du får i dig genom maten. Energin lagras inte som fettreserver utan behövs för att du ska orka träna.

För att få en stadig och jämn viktnedgång behöver du ha koll på både kost och träning. Kanske tycker du inte att det händer så mycket, att du inte går ner i vikt tillräckligt snabbt? Då kanske du får prova en annan träningsform eller se över din kost igen. Är du otränad måste du komma igång med träningen och bygga muskler för att få en mer effektiv förbränning. Att bara gå ner i vikt genom ett minskat matintag gör dig inte starkare och sundare, snarare bara svagare och tröttare.,Satsar du på konditions- och styrketräning, modifierar din kost så proteinintaget är högt och innehåller långsamma kolhydrater, har du förutsättningar för att gå ner snabbt i vikt. Att komma igång och träna gör dig piggare och mer uthållig. Detta bidrar till att du kan träna mer och gå ner ännu mer i vikt.

Att du tränar är det viktigaste, vilken sorts träningsform är mindre viktigt. Detta är de fundamentala byggstenarna för att du ska kunna gå ned i vikt på ett sunt sätt och samtidigt få en starkare kropp och psyke.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar