Stort test av tyngdlyftarskor

Användandet av tyngdlyftarskor har vuxit explosionsartat de senaste åren. Detta tack vare den ökade populariteten av att träna tyngdlyftningsövningar på gymmet även bland vanliga motionärer.

I den här artikeln kommer Muscles Jakob Richloow jämföra några av de vanligaste modellerna på den svenska marknaden och vad som skiljer olika tyngdlyftarskor åt.

Modeller som testas

  1. Adidas Adipower Weightlifting
  2. Nike Romaleos 2
  3. Reebok Crossfit Oly Lifter Plus
  4. Inov-8 Fastlift 335
  5. Adidas Power Perfect 2
  6. Adidas Powerlift 2
  7. Do-Win

En tyngdlyftarsko karaktäriseras av den relativt höga och hårda klacken som höjer upp hälarna på användaren. Den ökar stabiliteten och förutsättningarna att få bättre positioner när man utför de explosiva övningar med skivstången.

Även för de som inte tränar tyngdlyftningsövningar kan man gynnas av att använda tyngdlyftarskor då de kompenserar för dålig rörlighet. De tillåter en mer upprätt överkropp och en djupare sittposition i knäböj. Då bör man vara medveten om dessa begränsningar och aktiv arbeta med rörlighetsträning för att på sikt komma förbi dem.

Det här är hursomhelst inte en artikel om de eventuella fördelarna eller varför man ska använda tyngdlyftarskor. I min värld använder man rätt skor till rätt uppgift och är man seriös med sin träning använder man tyngdlyftarskor till tyngdlyftning.

Stort test av tyngdlyftarskor

Inför testet tränade jag i varje modell i två veckor med ett liknande träningsupplägg. De övningarna jag genomförde var knäböj med stången bak, knäböj med stången fram, frivändningar, ryck, och utfall, och de kategorier jag jämför mellan modellerna är vad som följer:

Modell: Namnet på skomodellen
Klackhöjd: Tillverkarens egen angivna klackhöjd. För det mesta har jag försökt ta reda på den effektiva klackhöjden. Det vill säga höjden på klacken från golvet sett minus tjockleken på sulan under framfoten. En högre klack gör oftast att hälen hamnar högre upp, knäna skjuts fram framför tårna och lyftarens överkropp blir mer upprätt.
Pris: Priset på skon där jag själv har köpt eller fått den.
Om skon: Min subjektiva uppfattning om skon och där det är relevant tillverkarens egen information .
Storlek:
Skons storlek och passform i förhållande till andra modeller av samma tillverkare och andra tyngdlyftarskor. Min ”vanliga” storlek är 45.,Klackhöjd: 20mm
Pris: 2400:- på Adidas Budo Store
Storlek: Jag kör 46 i alla Adidas skomodeller, Adipowern inkluderad.
Om skon: Adidas värstingmodell introducerades i samband med OS 2012 och ersatte deras tidigare modell Adistar. Skon är gjord i läder och olika platsmaterial. Insidan är formad efter foten för extra stabilitet vilket märks när man har den på sig.

Sammanfattning

Den är lätt och sitter såpass tight att man utan större problem kan köra tyngdlyftning utan att spänna åt den och det känns verkligen som att man tränar i en ”proffs-sko”. Adipowern är det här testets (och marknadens) vilket kanske avskräcker den gemene motionären.

adidas adipower weightlifting,Klackhöjd: 19mm
Pris: 1899:-7 på Budo&Fitness
Storlek: 45,5 i Nike Romaleos 2. Jag har bara ett par andra vanliga Nikeskor som jag har storlek 45. Man kanske får gå upp en halv storlek mot sin vanliga storlek då en lyftarsko sitter rätt tight.
Om skon: Romaleos 2 ersätter Nikes förra sko Romaleos 1 som figurerat i tyngdlyftningssammanhang ett tag precis som Adidas, även om den inte är lika vanlig här i Sverige. Det är testets näst dyraste sko och kvalitetsmässigt känns den minst lika gedigen som Adipowern.

Sammanfattning

Skon kommer med två olika iläggssulor, en vanlig platt sula och en formgjuten sula som ska ge mer stabilitet vilket den faktiskt gör. Med sin vanliga sula känns skon ungefär som Adipowern men med stabilitessulan sitter den faktiskt snäppet bättre, iallafall på mina fötter.

Modellen är dessutom bredare och mjukare i fram vilket är rätt skönt om man har breda fötter. Däremot blir känslan i skon lite ”klumpigare” tyvärr. Det extra spännet ger endast en marginell (om ens någon) skillnad i stabilitet men överlag är det här en väldigt bra sko. Särskilt om man räknar in prisskillnaden.

Nike Romaleos 2,Klackhöjd: 19mm
Pris: 1799:- på Stadium.se (endast online)
Storlek: Jag fick aldrig prova ut Oly Lifter utan fick ett par 45 baserad på min standardstorlek. Då jag upplever skon som lite klumpig (se nedan) kanske jag hade kunnat köra en halv storlek mindre men som sagt har jag inte kunnat testa det.
Om skon:
Sedan Reebok gick samman med Crossfit för ett par år sedan har de ständigt jobbat för att ta fram produkter specifikt anpassat efter Crossfit-utövaren. Deras sko Crossfit Oly Lifter Plus är ett bra exempel på detta. Det här är en så kalla ”hybrid”-sko, i grunden en tyngdlyftningsko men anpassad för att kunna utföra andra träningsformer med så lite begränsning som möjligt. Det händer ofta inom Crossfit där man kan behöva varva tyngdlyftningsövningar med till exempel löp- eller gymnastiska element.

Sammanfattning

VAD exakt som gör skon hybrid är svårt att säga, mestadels är det att skons främre del är lite rörligare än en traditionell tygndlyftningssko och det känns även som att klacken har lite mer stötdämpning. Den är dessutom rätt bred vilket kan kännas skönt om man har breda fötter. Dessvärre gör allt det här att skon tappar lite identitet och jag får känslan av att den varken blir en bra tyngdlyftarsko eller en bra allround-sko.

Klacken är till exempel lika hög som i Nikes Romaleos men det känns ändå som om man tränar i en lägre klack. Skon känns inte heller särskilt stabil och dessutom aningens klumpig vilket dock kan bero på att jag förmodligen hade kunnat använda en halv storlek mindre.

Reebok Crossfit Oly Lifter Plus,Klackhöjd: 16,5mm (vissa sidor anger 24mm)
Pris: 1449:- på Lyftashopen.se
Storlek: Jag har tre par löparskor från Inov-8 som alla sitter som en smäck i storlek 44 men i lyftaskon var jag tvungen att gå upp till 45,5 för att få plats vilket gör den här skon till den som skiljer sig mest från tillverkarens andra modeller.
Om skon: Testets andra ”hybrid”-sko kommer från Inov-8 som precis som reebok är en ny aktör på marknaden när det gäller tyngdlyftarskor. Tidigare har de sysslat mest med trailrunning och löparskor och deras modeller med tunn sula och minimal klack har tidigare varit relativt populära hos Crossfit-utövare USA.

Sammanfattning

Inov-8 är kända för att tillverka väldigt lätta skor vilket de även gjort i fallet Fastlift. Skon väger bara 335 gram (modellnamnet står för skons vikt) vilket märks direkt när man sätter på sig den. Skon känns till och med så lätt att det blir snudd på obehagligt att träna tungt i den och de två veckorna jag spenderade i skon fick mig inte att bli van vid känslan.

För att vara en hybidsko känns den också lite stel, iallafall om man jämför med med Reebok. Men som helhet är det en riktigt häftig sko. Jag kan tänka mig att den kommer att dela in folk som provar den i två läger, de som älskar den eller de som hatar den.

Inov-8 Fastlift 335,Klackhöjd: 19mm
Pris: 1350:- på Adidas Budo Store
Storlek: 46
Om skon: Power Perfect 2 är Adidas mellan-modell. Den var tidigare budget-alternativet till den nästan dubbelt så dyra Adipowern fram tills dess att Powerlifter 2 släpptes nyligen (se nedan). Skon ersatte deras tidigare modell Ironworks 2 precis som att Adipowern ersatte Adistar och träklacken ersattes även här med en klack i hårdplast.

Sammanfattning

Adidas Power Perfect 2 skulle kunna anses som en föregångare till de hybridskor som tagits fram av andra tillverkare. Skon känns som en riktigt bra och prisvärd mellanklass-sko. Rent subjektivt, känns det som om jag ser den här skon överallt på gymmen nu för tiden. De flesta som bär den verkar bara använda den för knäböj. Förmodligen är det en kombination av skons pris och tillgänglighet och inte bara på grund av dess kvalitet.

Adidas Power Perfect 2,Klackhöjd: 15mm
Pris: 995:- på Adidas Budo Store
Storlek: 46
Om skon: Adidas Powerlift 2 är testets näst billigaste sko och släpptes relativt nyligen. Den har också testets lägsta klack på 15 mm vilket märks när man tränar i den, annars påminner den en hel del om Power Perfect 2 i modellen även om känslan överlag är lite annorlund.

Sammanfattning

Det här är en budgetsko och den känns lite som en budgetsko, men en väldigt prisvärd sådan. Missförstå mig inte, det här är definitivt ingen dålig sko. Jag kan starkt rekommendera den till folk som kanske har bra rörlighet i fotleden för att inte behöva så mycket klack. Alternativt till de som inte kör så mycket tyngdlyftning och bara ska köra knäböj i dem.
Storlek: 46

Adidas Powerlift 2,Klackhöjd: 31mm
Pris: -/-
Storlek: 45
Om skon: Jag var tvungen att ta med min allra första sko i det här testet, som också är testets billigaste och äldsta modell. Do-win är märket som kinesiska landslaget tränar i och de tillverkar även billiga lyftarskor till amerikanska aktörer såsom Rogue och Pendlay även om 2013 års modeller inte har träcklack som den här modellen har.

Sammanfattning

Med sina 31 mm är det dessutom testets överlägset högsta klack vilket definitivt ger en annorlunda känsla när man bär dem. De är också tunga, breda och relativt klumpiga om man jämför med testets nyare modeller. Samtidigt är den här lite äldre typen av lyfterskor rätt vanliga ute på tyngdlyftargymmen och skorna är ofta både billiga och i bra kvalitet för det man betalar för.

Do-win (modell okänd),Så, vilken är då testets ”vinnare”? Notera att det här testet bygger på mina egna uppfattningar om tyngdlyftarskorna i min egen träning. Har man möjlighet att testa fram olika tyngdlyftarskor för att komma fram till vilken man gillar, ska man självklart göra det. Är man osäker bör man köpa en billig sko till att börja med. Och kom ihåg, det är inte skon som gör träningen. ?

Adidas Adipower Weightlifting

Vinnare med en hårsmån över testets andraplatstagare. Dyrast men bäst, har du råd och tränar mycket tyngdlyftning är det här skon du ska satsa på.

Nike Romaleos 2

Stabila, sköna, prisvärda, faller bara på att jag upplevde dem lite klumpigare än Adipowern. Har du breda fötter och prioriterar en ”skön” sko och dessutom vill spara 500kr att köpa magnesium för istället, kör på Nikes sko.

Adidas Power Perfect 2

Billig, stabil, hållbar. En riktigt bra sko för sitt pris, helt enkelt och en bra introduktions-sko för dig som ska börja eller har börjat med tyngdlyftning.

Hedersomnämnande:

Inov-8 Fastlift för en innovativ sko som jag tror kommer få svårt att slå stort men som kan skapa en egen trogen följarskara av användare.

Text: Jakob Richloow

Jakob Richloow är redaktör och skribent på Muscles. Utöver det arbetar han som personlig tränare och föreläsare via sitt utbildningsföretag Stockholm Strength.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar