Viktigt att äta rätt och träna även i rymden

Att äta rätt och träna hårt även i rymden verkar kunna hjälpa till att skydda astronauters ben. En viktig upptäckt som kan bidra till att lösa ett av de största problem som rymdfararna stöter på.

,

I en ny studie, som publicerats i Journal of Bone and Mineral Research i september 2012, har en forskargrupp tittat närmare på mineraltätheten hos astronauter som använt sig av en ny och mer intensiv styrketräningsmaskin. Man har tittat på mineraltätheten både på hela skelettet och på vissa specifika ben i kroppen. Visserligen behövs inte vikter som motstånd i rymden, men styrketräningsmaskiner med inbyggt motstånd ger astronauter samma typ av träning som på Jorden.

,

Ett av de problem som astronauter stöter på när de beger sig ut i rymden är benskörhet. Benen i kroppen, framförallt i ryggraden och i benen, blir sköra när det inte finns någon tyngdlöshet. Det är också en av de största orsakerna till varför en människa inte bör vistas i rymden alltför länge. När det inte finns någon kraft från gravitationen, blir musklerna snabbt förtvinade. Om man förlorar muskelmassa, leder detta till ökad påfrestning för skelettet och gör att benskörheten ofta kan leda till frakturer.

Astronauter förlorar 1 till 2 procents bentäthet per månad. Äldre personer på jorden förlorar mellan 1 till 2 procents bentäthet per år på grund av det fysiska åldrandet. En astronaut som tillbringar ett halvår i rymden kan förlora uppemot 10 till 15 procent av sin benmassa. När astronauten återvänder hem igen, tar det dubbelt så lång tid att få tillbaka sin tappade benmassa. De flesta återfår inte heller exakt hela den tappade benmassan trots träning och fysioterapi.

,

Efter att ha haft bemannade rymdfärder så länge som i 51 år, är det här den första studien som visar på betydande framsteg för att skydda astronauternas ben genom kost och motion. Det är forskare vid NASA:s Johnson Space Center i Houston som har genomfört studien. Den träningsmaskin som används i rymden nu är sedan 2008 och den har namnet Advanced Resistive Exercise Device (ARED). Innan dess använde man sig av en mindre effektfull träningsmaskin. Forskarna har jämfört resultaten från den nya studien med mätningar som gjorts mellan 2006 och 2008, då tränade astronauterna med den gamla maskinen. Detta för att tydligt kunna se vilka skillnader det blev sedan man införde den nya maskinen.

Resultaten visade att de astronauter som använt den mer avancerade träningsmaskinen kom hem med mer muskler och mindre fett än innan rymden. De lyckades också bibehålla kroppens fysik mycket bättre, liksom att bentätheten var bra även efter rymdresan. Dessa astronauter visade sig också få i sig tillräckligt mycket av vitamin D. Dessutom fick de i sig tillräcklig mängd kalorier överhuvudtaget, två faktorer kända för att kunna stödja benhälsan.

,

Styrketräning har ansetts vara en viktig faktor för att skydda astronauternas ben ända sedan 1990-talet. Ett normalt friskt ben bryts ständigt ner och förnyar sig självt i en ständigt pågående process. Så länge som denna process får fortgå utan störning, kommer benmassan och densiteten att förbli densamma. Tidigare studier från den ryska rymdstationen MIR, har visat att astronauter som tillbringar en längre tid i rymden får en störning i just den processen. En ökad nedbrytning sker. Det blir dock få förändringar i tillväxtgrad, vilket resulterar i en total förlust av bentäthet. Den här nya studien visar att de astronauter som har tränat med träningsmaskinen ARED uppe i rymden har lyckats få en bättre förnyelseprocess. Det resulterar också i en bättre balans när det gäller bentätheten.

,

Genom rätt träning och kost kan astronauter alltså återvända till Jorden med en mycket mindre förlust av bentäthet än tidigare. En viktig fråga kvarstår och det är ifall benen fortfarande är lika starka som när astronauten först åkte upp till rymden. Därför ska forskargruppen nu gå vidare med nya studier för att bland annat utvärdera benstyrkan före och efter flygningen. Dessutom behöver forskarna räkna ut den bästa möjliga kombinationen av kost och motion för långresor.

Just nu pågår ytterligare en studie vid rymdstationen. I den tittar man på hur olika förhållanden mellan animaliskt protein och kalium i kosten kan påverka benhälsan. En annan forskargrupp studerar fördelarna med att sänka sitt natriumintag när man befinner sig i rymden. Mer forskning behövs alltså. Men trots detta, markerar denna nya studie en viktig milstolpe i den långa process för att hitta ett sätt att säkerställa besättningens hälsa och prestanda när de är ute på långvariga uppdrag. Resultaten från forskningen kan till och med vara avgörande för att man återigen ska våga skicka människor till destinationer som ligger bortanför Jordens omloppsbana.

Källa:

Scott M Smith, Martina A Heer, Linda C Shackelford, Jean D Sibonga, Lori Ploutz-Snyder, Sara R Zwart. Benefits for bone from resistance exercise and nutrition in long-duration spaceflight: Evidence from biochemistry and densitometryJournal of Bone and Mineral Research, 2012; 27 (9): 1896 DOI: 10.1002/jbmr.1647

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar