Prestationshöjande kosttillskott: PWO

PWO är en engelsk förkortning som står för Pre Workout, som kan översättas till ”före träning”. Kosttillskotten används flitigt i träningskretsar och är produkter, preparat eller kosttillskott som har en prestationshöjande effekt.

Innehållsförteckning
  1. Vad är Pre Workout kosttillskott?
  2. Kända fördelar med kosttillskotten
  3. Är det farligt att använda PWO-tillskott?
  4. Olika sorters PWO-preparat
Denna guide lär dig
  • Vad PWO är och dess fördelar
  • Möjliga biverkningar vid användning av PWO
  • Fakta om olika typer av Pre Workout-preparat

1. Vad är PWO?

En Pre Workout-produkt påverkar kroppen på ett sådant sätt att användare upplever att de får mer energi och styrka samt kan fokusera ännu bättre under träningspasset. Det är sammansättningen av ingredienser i de prestationshöjande kosttillskotten som ger denna eftertraktade effekt.

Vanligtvis hittar du det uppiggande ämnet koffein i PWO-produkter samt det mjölksyrereducerande ämnet beta alanine, energigivande kreatin samt aminosyran L-Arginine som stimulerar tillväxten av muskelprotein. Det är också vanligt att naturliga ämnen som ginseng och rosenrot tillsätts.

2. Kända fördelar med PWO

Ett Pre Workout kosttillskott kan hjälpa dig att prestera bättre under träning och på så sätt snabbare nå dina mål. De flesta prestationshöjande preparaten gör dig mer vaken och alert, ökar din explosivitet och hämmar uppkomsten av mjölksyra. Innehållet är framtaget för att göra dig mer uthållig och redo för ett tufft träningspass.

Känner du dig pigg och stark kommer du troligtvis att orka fler och tyngre lyft. Att inta ett tillskott av en Pre Workout innan träning är också en sorts mental förberedelse. Du vet om att du ätit något som ger dig alla förutsättningar att prestera på topp på gymmet eller i löpspåret vilket kan främja din motivation.

Oavsett om du tränar styrketräning eller kondition för att exempelvis gå ner i vikt kan prestationshöjande produkter vara värt att prova. För dig som tycker att koffein verkar vara en onödig eller skadlig tillsats finns det pre workout-produkter fria från detta centralstimulerande ämne.

Söker du mer energi och bättre muskeluthållighet ska du testa detta!

3. Är det farligt att använda Pre Workout tillskott?

Du bör vara vaksam på ditt intag av Pre Workout i kombination med din träning. Fungerar PWO bra ska det ge dig mer energi och bättre styrka, egenskaper som är efterlängtade men som också kan vara lätta att missbruka.

Trots att du använder dig av prestationshöjande produkter ska du vara noga med att inte träna för länge eller lyfta för tungt. Förslitningsskador ska motverkas i alla lägen. Är du känslig mot koffein ska du välja koffeinfria pre workout-preparat. Negativa effekter som sömnbrist och hjärtklappning kan drabba de som inte är vana vid koffein.

Det bästa är att se PWO kosttillskott som något temporärt, ett verktyg som kan hjälpa dig vid omotiverade träningsdagar, och inte något konstant. När du känner dig seg och trött kan det hjälpa dig att komma tillbaka på banan, precis som kaffe på morgonen efter en natt med för lite sömn.

4. Olika typer av Pre Workout tillskott

Det finns många olika typer av PWO-produkter. Pulver- och tablettform är de vanligaste sorterna, där pulvret går att mixa med vatten, juice eller någon annan vätska.

Pre workout produceras även i flytande form som en typ av energi- eller sportdryck, som lättflytande gelé och som snabblöslig tablett som smälter direkt på tungan. Vilken form som passar dig bäst kan bara du avgöra. Olika preparat har olika verksamma ämnen men huvudsyftet är detsamma: att öka din styrka och intensitet under träningen. PWO kosttillskott är dock inget måste för ett lyckat träningsresultat. Det är ett hjälpmedel i raden som riktar sig till dig som gillar att träna.

Bara du kan avgöra om det passar dig, din träningsform och dina träningsmål.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar