Prestationshöjande kosttillskott: Citrulline Malate

Citrulline Malate är en icke-essentiell aminosyra som länge har utgjort en verksam ingrediens i prestationshöjande preparat inom träningsvärlden. Det sägs att aminosyran och dess positiva egenskaper kan förbättra din prestationsförmåga, uthålligheten och återhämtning.

Innehållsförteckning
  1. Citrulline Malate roll i vår kropp
  2. Kända fördelar med Citrulline Malate
  3. Citrulline Malate tillskott
Denna guide lär dig
  • Citrulline Malates effekter i den mänskliga kroppen
  • Hur Citrulline Malate kan hjälpa dig att prestera bättre under träning
  • Kända fördelar med ett kosttillskott av Citrulline Malat

1. Citrulline Malates roll i vår kropp

Citrulline Malate är en icke-essentiell aminosyra som länge har utgjort en verksam ingrediens i prestationshöjande preparat inom träningsvärlden. Det sägs att aminosyran och dess positiva egenskaper kan förbättra din prestationsförmåga, uthålligheten och återhämtning.

Dessa effekter kan nås med aminosyran eftersom den kan öka produktionen av ATP, reducera mjölksyra samt stärka kroppens förmåga att bryta ned ammoniak och andra oönskade restprodukter.

Studier har även visat att intag av Citrulline Malate kan förbättra upptaget av andra aminosyror, framför allt de grenade aminosyrorna.

2. Kända fördelar med Citrulline Malate

Citrulline har en stor påverkan på många fysiologiska processer. Aminosyran framställs i levern och har en central roll när det kommer till nedbrytning av ammoniak och andra kvävehaltiga toxiner i blodet. Tillsammans med citronsyra och magnesium kan Citrulline förbättra utsöndringen av kväve som uppstår under matsmältningen

Det finns ett ovanligt sjukdomstillstånd som innebär att en hög dos ammoniak bildas i blodet. Detta sker om personen har brist på ett visst enzym som krävs vi katalyseringen av citrulline till arginin i levern. Ett tillskott av mineralen zink kan råda bot på sjukdomen och förbättra omvandlingen av citrulin till arginin och därmed sänka ammoniaknivåerna.

Tillskott av Citrulline Malate kan vara prestationshöjande på så sätt att blodflödet kan förbättras, förstärka kroppens förmåga att utnyttja andra aminosyror under hård träning, förbättra återhämtningen, ge upphov till ökade nivåer av tillväxthormon samt minska insulinnivåerna efter träning. Detta är effekter som man gärna vill uppleva som träningsentusiast.

Citrulline lämpar sig extra bra för dig som styrketränar, kroppsbygger, tyngdlyfter eller sysslar med högintensiva sporter där långvarig uthållighet eftersträvas. Tillskottet ger dig hårdare pump och ökar blodtillförseln till dina muskler. Du kommer orka med mer ett tillskott av citrulline malate och känner dig uppumpad och redo för ett långt och hårt träningspass.

3. Tillskott av citrulline malate

Aminosyror delas in i essentiella och icke essentiella. De essentiella kan inte kroppen själv tillverka utan de måste tillföras via födan. Av de essentiella aminosyrorna är det tre stycken som kallas för grenade aminosyror. Dessa aminosyror är väldigt viktiga för att upprätthålla muskeluppbyggnad och motverka muskelnedbrytning

Aminosyror återfinns i proteinrika livsmedel som exempelvis kött, fågel, fisk, mejeriprodukter och i mindre mängd i grönsaker. Utesluter du animaliska livsmedel ur din kost kan ett tillskott av citrulline malate vara användbart då du inte behöver rucka på din kosthållning.

Ett tillskott av Citrulline Malate bör tas cirka 15-30 minuter före planerat träningspass för bästa effekt. Aminosyran har få kända biverkningar. Tar du tillskottet på fastande mage kan du drabbas av magsmärtor eller kramper, men detta kan enkelt undvikas genom att inta aminosyran tillsammans med mat.

För att uppleva en positiv effekt på din prestationsförmåga bör du satsa på att äta ett tillskott på cirka 6-7 gram per dag. Du kan successivt öka dosen för en starkare effekt och upp till 20 gram uppdelat på mindre doser bör inte innebära några biverkningar.

Lite extra bränsle eller boost före träning kan behövas för en ökad motivation. Verksamma aminosyror har olika stark påverkan på olika personer. Som träningsentusiast får du hitta din väg till framgång.

Att prova stimulerande prestationspreparat är ofta inte skadligt på något sätt men kan vara mer eller mindre nödvändigt beroende på hur du tränar och i vilket syfte.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar