Omega 3 och fettsyror: CLA

CLA, eller konjugerad linolsyra, är en samling fettsyror som räknas till den familj fettsyror vi benämner som omega 6. Den sägs ha en positiv inverkan på kroppens förmåga att bränna fett, en egenskap som är hett eftertraktad i träningskretsar.

Innehållsförteckning
  1. Vad är CLA?
  2. Fettsyrans verkan i kroppen
  3. Tillskott av konjugerad linolsyra
Denna guide lär dig
  • Vad konjugerad linolsyra
  • Vilken effekt fettsyran har i kroppen
  • Hur CLA kan reducera ditt underhudsfett

1. Vad är CLA?

CLA, eller konjugerad linolsyra, är en samling fettsyror som räknas till den familj fettsyror vi benämner som omega 6. Det sägs ha en positiv inverkan på kroppens förmåga att bränna fett, en egenskap som är hett eftertraktad i träningskretsar.

Konjugerad linolsyra återfinns naturligt i animaliska livsmedel som mejeriprodukter och kött. Idisslande kreatur tillgodogör sig exempelvis fettsyran från det färska gräset de betar, och via det slaktade djuret förs sedan fettsyran över till oss människor.

Alla idisslande kreatur som föds upp idag betar inte färskt gräs utan ibland hö och spannmål, så halterna av konjugerad linolsyra är inte lika högt i alla animaliska livsmedel.

2. Fettsyrans verkan i kroppen

Konjugerad linolsyra är omdiskuterad på grund av dess positiva inverkan på kroppens fettförbränningsprocess. CLA sägs hämma det enzym som krävs för att fett ska bildas och lagras i kroppens vävnader. Det kan alltså reducera mängden fett som lagras i vår kropp från den mat vi äter.

Personer som ätit tillskott av CLA har minskat sin andel kroppsfett och gått ner i vikt utan att träna mer eller förändra sitt sätt att äta. För att få positiva resultat rörande viktminskning med hjälp av konjugerad linolsyra krävs ett tillskott på cirka 3 gram per dag. Detta är en mängd som vi vanligtvis inte får i oss via kosten.

Ett kosttillskott krävs för att kunna dra nytta av fettsyrans positiva egenskaper. Forskning har gjorts på möss där CLA har reducerat djurens kroppsfett med upp till 60 %. De studier som gjort på människor har gett ett varierat resultat, men faktum är att det finns fall där fettsyran reducerat testpersoners kroppsfett.

Personer som har en nedsatt sköldkörtelfunktion har kunnat gå ner mycket i vikt tack vara CLA. Konjugerande fettsyror har även visat sig vara cancer- och tumörhämmande. Detta beror troligtvis på att fettsyrornas egenskaper kan liknas vid en kraftfull antioxidant.

3. Tillskott av konjugerad linolsyra

Vi kan inte producera konjugerad linolsyra på egen hand. Fettsyran är essentiell och måste tillföras via kosten. CLA är betydelsefullt för cellmembranen i vår kropp och kan tillsammans med andra fettsyror stärka vårt immunförsvar samt reglera vårt blodtryck. Linolsyra krävs även för generation av andra essentiella fettsyror i vår kropp som EPA, eikosapentaensyra, som hämmar inflammationer och DHA, dokosahexaensyra.

CLA är inte bara ett populärt kosttillskott för personer som önskar gå ner i vikt utan även för kroppsbyggare. Det är vanligt att de som ägnar sig åt tyngdlyftning och vill deffa inför en tävling eller någon annan speciell situation använder sig av CLA. När man deffar vill man reducera underhudsfettet så att musklerna framhävs ännu mer och på så vis enklare kan bedömas vid en fitnesstävling.

Med konjugerad linolsyra kan du som styrketränar snabbare bli mer rippad och fit. Även personer som ägnar sig åt andra sporter som löpning och cykling kan dra nytta av fettsyrans ha en positiv inverkan på slutresultatet. Mindre underhudsfett är något många träningsglada personer eftersträvar för en bättre kroppsform och synligare muskler.

Tillskott av konjugerad linolsyra kan köpas på webben och i fysiska hälsokostbutiker. Kosttillskotten finns i fler olika former som tabletter, kapslar och pulver. Vissa produkter som bantningskurer, måltidsersättning och prestationshöjande preparat kan vara berikade med CLA.

Välj det kosttillskott som bäst passar dig och dina högt uppsatta träningsmål.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar