Nötter till mellanmål

Det är inte alltid fantasin räcker till när man ska tänka ut ett mellanmål. Enkelt, inte för stort, men samtidigt näringsrikt och praktiskt att ha med sig. Nötter till mellanmål är ett utmärkt val. Inte minst med tanke på hur enkelt det är att ha med sig, precis var som helst.

Nötter har avskräckt många mest p.g.a det höga innehållet av fett. Men man måste se skillnad på bra fett och dåligt fett. Nötter innehåller stora mängder bra fett och är rik på en mängd olika näringsämnen.,Nötter till mellanmål är underskattat. Det innehåller stora mängder energi och är rik på protein, fiber och viktiga fettsyror. En handfull nötter (ca 30 gram) innehåller en bit över 150 kalorier beroende på nöt och fungerar utmärkt som mellanmål.

Nedan listar vi några olika sorters nötter och dess egenskaper.

Mandel

Enligt en studie från City of Hope National Medical Center är mandel mer fördelaktigt i en diet jämfört med komplexa kolhydrater. Genom mandel uppnådde den ena gruppen en större viktminskning jämfört med gruppen som åt komplexa kolhydrater. Mandel innehåller dessutom stora mängder E-vitamin.

Valnötter

Valnötter är speciellt rika på ALA (liponsyra) men även protein, fiber, vitaminer och mineraler. Enligt en studie ska valnötter ha goda egenskaper att sänka kolesterolhalten vilket tros bero på det höga innehållet av ALA.

Jordnötter*

Även jordnöten innehåller bra fetter, protein och fiber. Misstankarna om att jordnötter skulle vara skadliga för kroppen har lagts på hyllan och man har genom forskning visat att jordnötter är bra för hälsan.

Tabellen nedan listar kalorier, protein och fetter och ett näringsinnehåll på 30 gram nötter vilket ungefär motsvarar en näve nötter. Vill du ha mer utförligt näringsinnehåll kan du besöka livsmedelsverkets databas.

Näringsvärde 30g
Fett
Typ av nöt Kalorier Protein Totalt MFET MONE POLE
Jordnötter* 180 8,1 15 2 7 5
Mandel 170 6 15 1 9 3
Valnötter 200 4 19 2 4 12
Cashewnötter 180 5 14 3 8 2


*jordnötter är en baljväxt
,Nötter är som ni märker väldigt kaloririka trots sina nyttiga egenskaper. Däremot finns det många egenskaper som trots detta gör det fördelaktigt att äta nötter till mellanmål vid exempelvis en viktnedgång. Det ena är att nötter mättar väldigt bra. När man i olika studier har gett deltagarna ett extra kaloriintag i form av nötter så har de omedvetet ätit mindre av sin övriga kost och därför bibehållit sin vikt när det egentligen borde gått upp i vikt.

Den andra egenskapen är att nötternas näringsinnehåll är svårt för kroppen att bryta ner. Det gör att en del av energin inte tas upp utan istället passerar rakt igenom kroppen och dessutom till och med höjer kroppens energiförbrukning i vila. Observera att detta endast gäller för naturella nötter som inte är rostade och saltade.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar