Muskelbyggande kosttillskott: Proteinbars

Proteinbars är en form av måltidsersättning eller mellanmål som är rika på proteiner och därför passar träningsfantaster. Barsen är smakrika och praktiska då du tränar och snabbt behöver mer fylla på med extra energi och näring.

Innehållsförteckning
  1. Vad är proteinbars?
  2. Proteinbars sammansättning
  3. Ett effektivt hjälpmedel
Denna guide lär dig
  • Vad proteinbars är och vad de består av
  • Möjliga positiva effekter av proteinbars
  • Hur proteinbars kan förbättra ditt träningsresulta

1. Vad är proteinbars?

Proteinbars är en form av måltidsersättning eller mellanmål som är rika på proteiner och därför passar träningsfantaster. Barsen är smakrika och praktiska då du tränar och snabbt behöver mer fylla på med extra energi och näring.

Barsen är ofta utformade på ett sätt som gör att de är enkla att ha med sig i träningsväskan eller fickan. Den behändiga storleken gör att du alltid kan ha en proteinbar nära tillhands.

De flesta proteinbars är baserade på mjölk-, soja- eller äggprotein och man säger att en bar minst bör innehålla 6 gram protein. Du kan äta en proteinbar före eller efter träning som ett extra komplement till din befintliga kost. Har du ett stort sötsug kan en bar även råda bot på detta. Såväl vardagsmotionären som elitidrottaren kan dra nytta av väl sammansatta proteinbars.

2. Proteinbars sammansättning

Det finns en uppsjö av proteinbars på marknaden. Oavsett kosthållning finns det garanterat en bar som passar dig. För många spelar hälsan och kosten en stor roll och utbudet av bars ser inte ut att avta.

Det finns många fördelar med en proteinbar då och då. De är bland annat ett perfekt substitut för onyttigt fikabröd och godis. De ger dessutom fullgott proteintillskott, en bra måltidsersättning om tiden är knapp samt kan bidra till viktminskning eller viktökning. Med bra proteinbars kan du enklare kontrollera din aptit och ditt sötsug.

Produkterna har ofta ett högt näringsvärde tack vare hälsosamma fetter, sockerarter, fibrer, antioxidanter och vitaminer och mineraler. Barsen är som fullständiga måltider i förminskat format.

Var noga med att gå igenom proteinbarens innehållsförteckning innan du köper och äter den. För att proteinbaren ska ses som nyttig bör den inte innehålla mer än 20 gram socker. Sötman bör dessutom komma från naturliga källor som frukt eller fullkorn. Fettmängden bör inte överstiga 8 gram, och självklart ska mängden baseras på fleromättade fetter från exempelvis frön och nötter. Om baren även är berikad med vitaminer som kalcium, C-vitamin och järn får den extra plus i kanten.

När du hittat en bar med bra innehåll som du gillar har du säkrat ett perfekt mellanmål. Men ersätt inte hela måltider med proteinbars allt för ofta. Tillagad och varierade måltider kommer alltid innehålla mer näring och fler vitaminer och mineraler som din kropp behöver. En eller max två bars per dag är en bra grundregel.

3. Ett effektivt hjälpmedel

Proteinbars är en smidig genväg till ökad fettreducering samt främjandet av en positiv proteinsyntes. Du som strävar efter att gå ner i vikt ska vara noga med att kontrollera barsen totala fett- och sockermängd, och framförallt varifrån fettet kommer.

Barsen är aldrig en permanent lösning för en viktnedgång eller en produkt som helt utesluter lagad mat. Se bars som ett verktyg om du vill gå ner i vikt men kom ihåg att träning och nyttig mat är de främsta verktygen för en långsiktig lösning på problemet.

Är du nötallergiker kan det bli svårare att hitta nyttiga och mättande bars. Många tillverkare baserar en stor del av innehållet på just nötter då de utgör goda fett- och proteinkällor. Diverse nötsmör och hackade nötter ingår i många bars, och ger både godare smak och ett lagom högt fettinnehåll åt slutprodukten.

Ett ökat proteintillskott gynnar dig som vill öka i muskelmassa. Direkt efter avslutat träningspass kan du behöva fylla på med kolhydrater för att tillföra glykogen till dina muskler. En proteinbar ger en oroligt snabb tillförsel av både fett, kolhydrater och protein och kan på så sätt främja reparation och nybildning av dina muskelceller.

För dig som vill gå upp i vikt eller bulka kan proteinbars vara ett effektivt hjälpmedel. Det är tidskrävande att laga många måltider varje dag, och en eller några proteinbars kan ge dig dem där extra kalorierna du behöver. Du som har födoämnesallergier eller inte tycker att de färdiga barsen duger kan du testa att göra dina egna hemma. Honung, havregryn, quinoa, proteinpulver och diverse frön kan utgöra en grund och kombineras med smaksättare som kakao, skal från citrusfrukter och torkad frukt.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar