Kreatin: Vad är det och vad är det bra för?

Kreatin säljs av hundratals onlinebutiker och sportaffärer, men få ger dig all nödvändig fakta om tillskottet och hur det kan hjälpa dig att nå dina mål. I denna guide presenterar vi allt du behöver veta om kreatin.

Innehållsförteckning:

 • 1 Basfakta om kreatin
 • 1.1 Vad är kreatin?
 • 2 Så påverkar kreatin din kropp
 • 2.1 Kända biverkningar
 • 3 Därför ska du äta tillskott av kreatin
 • 3.1 Olika former av kreatintillskott
 • 3.2 Dosering av kreatin
 • 4 Fungerar kreatintillskott för alla?
 • 5 Slutord

Denna guide lär dig:

 • Basfakta om kreatin; vad det är och hur ämnet verkar
 • Vilka positiva effekter kreatin har på ditt träningsresultat
 • Vilka former av kreatintillskott det finns och hur du bör dosera dem
 • Om ett tillskott ger positiva resultat för alla

1 Basfakta om kreatin

Det finns hundratals onlinebutiker och sportaffärer som säljer kreatintillskott, men få ger dig all nödvändig fakta om tillskottet och hur det kan hjälpa dig att nå dina mål. I denna guide presenterar vi allt du behöver veta om kreatin.

1.1 Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som produceras naturligt av kroppens njurar och lever och som hjälper till att omvandla lagrad energi till rörelseenergi. Kreatin förekommer även naturligt i animaliska livsmedel som exempelvis kött och fisk. Äter du en normal kost får du i dig cirka 1-2 gram kreatin per dag, och kroppsligen bildas ungefär lika många gram kreatin dagligen. Kreatintillskott är ett vitt pulver som löses i vatten och kan leda till att du få en ökad prestationsförmåga och bättre uthållighet.

2 Så påverkar kreatin din kropp

Ett tillskott av kreatin leder till ökade nivåer av kreatinfosfat i dina muskler. Detta ämne omvandlas till energi och förbättrar syresättningen av dina muskler vid exempelvis styrketräning. Musklerna bli mer följsamma, större och klarar av tyngre påfrestningar. I takt med att du äter kreatin kommer den extra energin leda till en ökad muskelmassa som i sin tur gör att du orkar träna längre perioder och lyfta tyngre vikter.

2.1 Kända biverkningar av kreatin

Vissa som börjar äta tillskott av kreatin drabbas av en viktökning på ett till två kilo i inledningsfasen. Detta beror på att kreatin binder vätska i musklerna men efter en längre tids användning är detta inget problem utan tillskottet leder istället till ökad muskelmassa. Stora doser av kreatin kan leda till magbesvär och personer med diagnostiserade njursjukdomar bör inte använda sig av tillskottet. Kreatin ett säkert tillskott och inte dopingklassat.

3 Därför ska du äta tillskott av kreatin

Kreatin har visat sig ha en positiv effekt rörande resultatet av högintensiv träning. Ett tillskott av kreativ har hos atleter och träningsentusiaster lett till förstorade muskler, snabbare återhämtning och förbättrad lagring av glykogen i musklerna. Kreatin i kombination med styrketräning har gett utövare en märkbar ökning av fettfri massa samt en bättre uthållighet.

3.1 Olika former av kreatintillskott

Kreatintillskott säljs i många olika former, populärast är kreatin i pulverform. Pulvret går att blanda ut med vatten och olika smaksatta drycker och vätskor för ett enklare intag. Kreatinkapslar är en annan tillskottsform där kapseln kan tas i samband med andra vitaminer och mineraler. Kreatin kommer även i flytande form och denna sort marknadsförs ofta som mer lättsmält.

3.2 Dosering av kreatin

Rekommenderad dos av kreatintillskott är fem gram per dag. Då är kreatinnivån i dina muskler ständigt på topp och du kan prestera som allra bäst. Du kan inta ditt kreatin när som helst under dagen och du bör ta det varje dag, även om du har en vilodag. Fem gram motsvarar cirka två teskedar vilket är ett bra dagligt mått på ditt kreatinintag. Du kan lösa upp kreatinpulvret i allt från ett glas vanligt vatten till en proteinsmoothie.

4 Fungerar kreatintillskott för alla?

Alla får inte olika stora positiva effekter av ett kreatin tillskott. En del märker knappt någon skillnad medan vissa direkt känner av de sagda effekterna. Många olika faktorer påverkar en persons förmåga till ökad muskeltillväxt, det handlar om allt från psykisk dagsform till mat och sömn. Mängden naturligt kreatin i din kropp samt hur stor muskelmassa du redan har är två faktorer som påverkar effekterna av ett kreatintillskott. Hur mycket mer kreatin du kan lagra i dina muskler är troligtvis högst personligt och alla får därför inte samma effekt. Tycker du att de positiva effekterna uteblir kan du prova att främja kreatinupptaget genom ett tillskott av snabba kolhydrater som vitt bröd, bananer eller socker. När du äter snabba kolhydrater ökar mängden insulin i kroppen vilket kan leda till en förbättrad upptagning av kreatin i dina muskler.

5 Slutord

Förutom näringsrik kost och god sömn är kreatintillskott det kosttillskott som har störst antal bevisade fördelar när det kommer till förstorade muskler, snabbare återhämtning och förbättrad lagring av glykogen. Drömmer du om att bli större och starkare gör du rätt i att prova kreatintillskott, ett litet hjälpmedel som kan leda till stora framsteg.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar