Kaffe effektivt vid styrketräning

Flera studier har visat att kaffe, eller snarare koffeinet i kaffet, är effektivt för den som styrketränar. Man blir nämligen mer uthållig med koffein i kroppen, men inte nog med det – koffein minskar också träningsvärk!

Koffein kan minska träningsvärk

Forskare från University of Georgia har upptäckt att koffein kan minska träningsvärk. Det räcker med en mindre mängd koffein, nämligen motsvarande två koppar kaffe, för att minska träningsvärk med upp till 48 procent! Studien är publicerad i The Journal of Pain och anses vara mycket intressant. Om man använder koffein för att minska smärtan vid träningsvärk så kan det nämligen underlätta den jobbiga övergången under den första veckan av ett längre träningsprogram. Det kan vara speciellt intressant för de som inte har tränat tidigare och som gärna vill komma igång med träning, men är rädda för att drabbas av plågsam träningsvärk under den första tiden. Likaså kan upptäckterna också vara intressanta för de som redan tränar, men som vill kunna öka träningsprogrammets intensitet utan att få bakslag i form av jobbig träningsvärk.

48 procent mindre smärta

I studien deltog nio kvinnor som inte tidigare regelbundet druckit kaffe. De hade heller inte tränat regelbundet innan de gick med i studien. Kvinnorna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick koffein en och två dagar efter träning som orsakat träningsvärk, medan kvinnorna i den andra gruppen fick ett placebo. Därefter genomförde de en övning och så fick de uppskatta den smärta som uppkom. Det visade sig att de kvinnor som druckit kaffe en timme innan övningen genomfördes upplevde mindre träningsvärk jämfört med kvinnorna i den grupp som fått placebo. Kvinnorna som drack kaffe upplevde hela 48 procent reduktion i smärta jämfört med kvinnorna i placebogruppen, så det var en markant skillnad.

Talande resultat trots liten studie

Studien var liten i omfattningen, med tanke på att endast nio kvinnor deltog i studien, men resultaten är ändå talande. Forskarna vet dock inte om effekten också gäller för de personer som regelbundet får i sig koffein eller om det bara gäller för de som inte tidigare tagit koffein regelbundet. Dock har tidigare studier visat att koffein är effektivt mot smärta, så visst ligger det något i det hela.

Koffein påverkar hur vi upplever smärta

En annan nyligen publicerad studie har också visat att koffein verkar smärtstillande. Det är forskare från University of Illinois som insett att koffein minskar muskelsmärta i samband med intensiv träning. Att dricka drycker med koffein i samband med träning är vanligt. Koffeinet är uppiggande, verkar stimulerande och ger mer energi under träningspasset. Men nu har man alltså även insett att koffeinet verkar smärtstillande. Troligen beror det på att koffeinet påverkar hur vi upplever smärta. Studien från University of Illinois är nyligen publicerad i Sport Nutrition and Exercise Metabolism och där konstaterade forskarna att koffein minskade muskelsmärtan hos försökspersonerna i samband med intensiv träning. Det som var intressant med denna studie är att forskarna upptäckte att den smärtstillande effekten vid samma dos koffein var densamma för de försökspersoner som innan studiens genomförande tog koffein regelbundet som för de försökspersoner som inte tog koffein regelbundet innan deltagandet i studien. På så sätt konstaterade forskarna att det inte verkar finnas någon tolerans mot den smärtstillande effekten från koffeinet.

Många fördelar med koffein

Tidigare studier har visat att koffein gör det möjligt att prestera bättre. En kopp kaffe eller en energidryck innan ett intensivt träningspass gör att man blir mer uthållig och man orkar mer. Detta är speciellt viktigt i lågintensiva sporter som cykling och löpning, men även i styrketräning ger koffeinet en boost som gör att man orkar träna längre träningspass och lyfta tyngre vikter. Det har också visat sig att de som tar koffein innan ett träningspass återhämtar sig snabbare och blir snabbare redo för ett nytt pass, vilket är extra bra för den som tränar ofta och mycket. Upptäckten att koffeinet dessutom minskar träningsvärken och den smärta man kan uppleva efter träningen gör att koffein troligen blir ännu mer populärt bland tränande personer.

Källor:

Effect of Caffeine on Quadriceps Muscle Pain During Acute Cycling Exercise in Low Versus High Caffeine Consumers. Sport Nutrition and Exercise Metabolism. http://journals.humankinetics.com/IJSNEM

A little java makes it easier to jive, researcher says. University of Illinois.

http://news.illinois.edu/news/09/0330caffeine.html
UGA study finds that caffeine cuts post-workout pain by nearly 50 percent. University of Georgia News Service.

http://news.uga.edu/releases/article/uga-study-finds-that-caffine-cuts-post-workout-pain-by-nearly-50-percent/

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar