Dieter: Paleo

Kärt barn har många namn: stenålderskost, paleolitisk kost, paleo kost eller, kort och gott, paleo.  Kosthållningen efterliknar den människan hade för omkring 10 000 år sedan under stenåldern. Grundtanken med paleo är att vi människor inte förändrats speciellt mycket rent biologiskt sedan denna era, och därför borde gynnas av en kost som vi från början mådde väldigt bra av.

Innehållsförteckning:

  1. Grundtaken med paleolitisk kost
  2. Bygg muskler med stenålderskost
  3. Äta naturligare med paleokost

Denna guide lär dig:

  • Vad som menas med pale, paleolitisk kost eller stenålderskost
  • Hur träning och paleo kan kombineras
  • Fördelar med att äta som på stenåldern

1. Grundtaken med paleo kost

Grundtanken med paleo kost är att vi människor inte förändrats speciellt mycket rent biologiskt sedan denna era, och därför borde gynnas av en kost som vi från början mådde väldigt bra av.

Våra förfäder som levde under stenåldern har visat sig vara i god fysisk, detta har man kunnat bekräfta tack vare arkeologiska utgrävningar och analyser av mänskliga kvarlevor. Att äta enligt paleo eller stenålderskost kan alltså främja en bättre fysisk form i kombination med träning. I princip alla kan nå en riktigt bra fysisk form genom nyttig mat och hård träning.

För inte länge sedan var fysiskt kroppsarbete ett vanligt sätt att försörja sig på. Detta har vi svårt att tänka oss idag då en stor del yrkesverksamma personer utför sitt arbete stillasittande vid ett skrivbord framför en dator. Det moderna samhället är givetvis bättre på många sätt, men vårt sätt att arbeta mindre med kroppen har gett upphov till en rad sjukdomar som förslitningsskador och stressrelaterade åkommor.

Något som skulle kunna avhjälpas med mer träning, och en paleo kost bestående av mer naturliga livsmedel och mindre så kallad skräpmat.

2. Bygg muskler med stenålderskost

Träning i kombination med paleo eller stenålderskost kräver en del planerande och kunskap. Paleo omfattar framförallt animaliska livsmedel som ägg, fisk, kött, inälvsmat och fågel samt grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt. Det man utesluter är hårt raffinerad mat, mjölkprodukter, sädesslag och mjölkprodukter.

Ska en paleo kost sammanföras med hård träning som styrketräning krävs att du inte slarvar med kolhydraterna. Rotfrukter och frukt utgör kolhydratsdelen i en stenålderskost och efter träning är det bra att äta lite mer kolhydrater. En frukt ger snabba kolhydrater till dina muskler som omvandlar dem till glykogen.

Paleo kost innehåller egentligen allt man kan tänkas behöva för att må bra och prestera på gymmet. Du får dina proteiner, fetter, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Bra fetter kan du få i dig via livsmedel som oliver, nötter, avokado och kokos samt diverse vegetabiliska matoljor.

För att gå ner i vikt är det många som rekommenderar att drar ner på mängden kolhydrater. En stenålderskost kan därför vara en bra kosthållning för dig som vill gå ner i vikt. Men kosthållningen är precis lika bra för dig som vill bygga muskler, de klassiska byggstenarna är inkluderade och det finns inget som tyder på att kosten skulle vara skadlig för dig som tränar mycket.

3. Äta naturligare med paleokost

Tillskott av protein, kalcium och salt kan tillföras en stenålderskost för att inte riskera benskörhet eller förlorad muskelmassa. Salt betyder mycket för smaken på maten och för att reglera syra- och basbalansen i kroppen. När vi svettas under träningen förlorar vi mycket salter och dessa depåer behöver fyllas på.

Att mjölkprodukter inte ingår i paleo kan även betyda att en kalcium-brist uppstår, så tillskott av vitaminet kan krävas. Stenålderskost kan vara ett sätt att äta mer naturligt och ekologiskt och undvika allt för stora mängder snabba kolhydrater. Bara för att man anser att en viss kosthållning verkar sund behöver man inte följa den till punkt och pricka.

Tycker du att paleo verkar passa din livsstil ska du definitivt prova att äta på detta sätt. Men gör gärna kosthållningen till din egen och lägg till de livsmedel du mår bra av.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar