Dieter: LCHF

LCHF står för, Low Carbohydrate High Fat, fritt översatt lite kolhydrater och mycket fett. Kosthållningen lanserades från början likt en diet men många har nu anammat den som ett vardagligt sätt att äta.

Innehållsförteckning:

  1. Vad innebär LCHF metoden?
  2. LCHF och uteslutandet av kolhydrater
  3. Positiva effekter av LCHF

Denna guide lär dig:

  • Vad som menas med LCHF
  • Debatterade positiva och negativa effekter med LCHF

1. Vad innebär LCHF metoden?

Low Carbohydrate High Fat, fritt översatt lite kolhydrater och mycket fett, lanserades från början som en diet. Idag har många dock anammat dieten som ett vardagligt sätt att äta.

Även om LCHF kommer i olika versioner har de alla gemensamt att man just ska fokusera på att äta väldigt lite kolhydrater och mer fettrika livsmedel. Feta mejeriprodukter som smör, grädde och oljor samt kött, fisk och grönsaker, frukt och nötter är grundstenarna i kosthållningen. Det som uteslut helt om man följer dieten är kolhydrater i form av pasta, ris, potatis, bröd och sockerrika produkter som godis, bakverk och läskedrycker.

2. LCHF och uteslutande av kolhydrater

Följer man denna kosthållning minskar man i regel i vikt. Genom att man helt utesluter kolhydrater får kroppen använda de stora fettmängderna som det främsta bränslet istället för glykos. Uteslutande av kolhydrater kan leda till att man blir trött och matt och lätt illamående innan kroppen vant sig vid den nya kosten. Att använda dieten för viktminskning är troligtvis inte skadligt på något sätt, men att i flera års tid äta på detta sätt kan ha en negativ inverkan på kroppen.

De kända negativa effekterna av minimalt med kolhydrater och mycket mättat fett från animaliska livsmedel är bland annat förstoppning, förhöjt kolesterol, försämrat immunförsvar och diverse vitaminbrister.

En kost som bygger på LCHF är i regel fiberfattig vilket inte ger tarmarna tillräckligt mycket material att jobba med, därav förstoppningen. Att man fokuserar på att äta stor mängder fettrika produkter kan det farliga blodfettet kolesterol som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Att en person som följer LCHF äter omkring 10 % kolhydrater kan riskera att hen inte får i sig alla essentiella vitaminer och mineraler från fullkorn, grönsaker och frukt.

Som ett sätt att gå ner i vikt är LCHF riktigt effektivt. Dieten innebär att du är mätt länge på grund av det stora fettinnehållet i kosten vilket leder till mindre småätande och sug efter sötsaker. Diabetiker kan också må bättre av kosthållningen.

Ökad insulinkänslighet sänkta kolesterolvärden är vanliga positiva effekter i början av denna diet. Men kolesterolet skjuter vanligtvis i höjden igen om man efter fortsätter att äta stora mängder mättat fett långt efter man gått ner i vikt.

3. Positiva effekter av LCHF

Vill du gå ner i vikt och njuta frukten av de hälsobringande effekter som en lättare kropp innebär, ska du prova LCHF. En modifierad version av dieten och inte en lika strikt syn på mängden kolhydrater kan även gynna normalviktiga träningsfantaster.

Att utesluta sockerrika produkter är alltid positivt för alla människor, och genom att öka på mängden grönsaker i kombination med mer magert protein är kosten i princip så hälsosam den kan bli.

De negativa effekterna som svaghet och förstoppning går i regel över efter ett tag. Grönsaker är precis som grovt bröd också fiberrika så det behöver inte vara farligt att utesluta mjölbaserade livsmedel ur kosten. Grönsaker, nötter och mejeriprodukter tillhör gruppen kolhydrater så en del av den varan får man i sig.

För dig som tränar relativt normalt och inte siktar på en OS-medalj kan LCHF fungera. Du som tränar mer än åtta timmar per vecka och väldigt hårt har ett större behov av glykos och kan behöva öka intaget av grönsaker, frukt och bär.

Det finns två läger rörande just denna diet. De som menar att kosthållningen är positiv för alla och inte medför några förhöjda blodfetter och de som anser att för mycket mättat fett inte kan vara hälsosamt. Precis som med andra dieter är det en smaksak hur man vill äta. Du vet själv när du mår som bäst och hur du bör äta för att orka och kunna träna hårt.

Det finns inget som hindrar en aktiv person från att äta enligt LCHF. Det är bara du som kan avgöra om denna sort kosthållning passar ditt leverne och gynnar din träningsform.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar