Dieter: detox

Detox är ett engelskt uttryck som står för detoxification och fritt kan översättas till avgiftning på svenska. Att detoxa kroppen innebär att man avgiftar den.

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med detox?
  2. Hur går det till och vad är det bra för?

Denna guide lär dig:

  • Vad en detox är och hur en avgiftning påverkar kroppen
  • Fördelar med att detoxa
  • Hur du genomför en detox
  • Vad du får och inte får äta under en detox

1. Vad menas med detox?

Detox är ett engelskt uttryck som står för detoxification och fritt kan översättas till avgiftning på svenska. Att detoxa kroppen innebär att man avgiftar den.

Denna diet kan ses som en typ av kur där man renar kroppen från slaggprodukter. Genom att ”avgifta” kroppen vill man uppnå en renare och lättare kropp som är friskare och starkare. Har man av någon anledning inte levt speciellt hälsosamt under en viss period kan en rejäl rensning vara nyttig för en snabbare återhämtning och reparation av kroppen.

Snabbmat, rökning och stora mängder alkohol leder alla till osunda avlagringar och restprodukter i vår kropp som kan ta långt tid att bryta ner.

2. Hur går en detox till och vad är det bra för?

Efter denna diet är kroppen som återställd. Levern och dess reningsprocess fungerar maximalt och näringen från kosten kan snabbare tas upp av tarmen.

En diet i form av en sådan här rensning kan självklart till att man går ner i vikt men det primära målet är att ge kroppen en chans att börja om på nytt. Energiflödet blir optimalt vilket leder till en välfungerande kropp och ett höjt humör. En detox kan även leda till att din hy strålar och att ditt hår och dina naglar stärks och får nytt liv.

Har man en kosthållning som är rik på raffinerat socker, koffein och fett kan det vara riktigt jobbigt att genomgå en detox. Snabba kickar i form av kaffe och godis kan man enkelt bli beroende av och utan dessa kan man drabbas av huvudvärk som en följd av abstinens efter koffein.

Vad ska inkluderas och vad ska exkluderas under en detox?

Under en detox ska alla giftiga och skadliga livsmedel undvikas. Alkohol, tobak, socker och koffein är strikt förbjudet. Kosten ska bestå av sunda livsmedel rika på gottgörande antioxidanter, vitaminer och mineraler. Frukt och grönsaker är de födoämnen man ska fokusera på. Maten ska gärna också vara ekologisk vilket minskar riskerna för gifter från framställningen. Man bör äta så mycket råa livsmedel man kan för att maximera vitamin- och mineralinnehållet, som kan försämras via upphettning. Rött kött bör man också avstå ifrån. Magert protein som räkor, kyckling och fisk kan vara godkänt och du känner att du behöver mer protein.

Grönsakssoppor, råkost och innehållsrika smoothies är bra val för en rensningsdiet.  Vatten är din bästa vän och hjälper till att driva ut giftiga ämnen under tiden du fyller på med nya nyttiga ämnen från livsmedel som nötter, grönsaker, alger, avokado, bär, grönt te och frukt.

Tillskott i form av alger och vetegräs kan påskynda de goda effekterna av en detox. Alger innehåller höga halter av den essentiella mirakelfettsyran omega 3 som kan öka din fettförbränning, sänka ditt blodtryck och hämma åderförkalkning.

Vetegräs kan stärka ditt immunförsvar, rena blodet och sänka halterna av skadligt kolesterol. Tampas du med ett sötsug i början av den här dieten kan du prova att dricka örtteer, äta psylliumfrön eller linfrön som sväller i tarmen och ger en längre mättnadskänsla.

Ta det lugnt, vila mycket och drick massor av vatten under dietens gång. Ekologiska grönsaker, bär, vegetabiliska fetter och nötter är dina bästa vänner under denna diet eller kur. Det kan ta ett tag för kroppen att ställa om till den nya livsstilen och man kan känna sig trött och hängig till en början.

Att detoxa gör dig piggare och sundare och kickstartar näringsupptaget i tarmen. En form av vårstädning av ditt inre.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar