Dieter: Bulka

Att bulka menas att man intar mer kalorier än vad man behöver för att kunna bygga maximalt med muskler. Man tränar även hårt och lyfter tungt då för att växa så mycket man kan rent muskelmässigt.

Innehållsförteckning:

  1. Vad menas med att bulka?
  2. Bulka rätt med rätt övningar
  3. Satsa på de tre grundpelarna

Denna guide lär dig:

  • Vad som menas med att bulka och hur du bulkar på rätt sätt
  • Vad som är viktigt att ha i åtanke för att lyckas bulka

1. Vad menas med att bulka?

Att bulka menas att man intar mer kalorier än vad man behöver för att kunna bygga maximalt med muskler. Man tränar hårt och lyfter tungt då man bulkar för att växa så mycket man kan rent muskelmässigt. Energiöverskottet krävs för den hårda träningen skull och för att nå nya resultat, både viktmässigt och utseendemässigt.

Har man kört fast rörande sin styrketräning kan man bulka för att nå nya viktmål. När man bulkar lägger man på sig en hel del i vikt, och inte bara muskelrelaterad sådan, men det kan det vara värt för att snabbt bli större och starkare.

För att se resultatet, och framhäva sin muskeltillväxt kan man deffa efter att man bulkat. Det vill säga träna bort det extra underhudsfettet man lagt på sig efter den genomförda bulk perioden. Ska man bulka får man alltså inte vara rädd för att lägga på sig ett par kilon.

Alla energi kommer inte att förbrännas under styrketräningen så man får räkna med att inte bli lite rundare under en period. Men tack vare att du kommer att få mer muskler som en konsekvens av bulkningen kommer du också kunna bränna det extra fettet enklare när du deffar.

2. Bulka rätt med rätt övningar

För att bulka på rätt sätt och få bäst resultat måste du gå in för din styrketräning, kost och vila. Kanske är du redan intresserad av dessa områden men för att öka i muskelmassa finns det inga genvägar. De tre grundpelarna, träning, kost och vila får man inte slarva med vid bulkning. Är målet att snabbt bli större och få mer muskler måste du dedikera dig åt grundläggande tyngdlyftningsövningar som aktiverar hela kroppen.

Marklyft, knäböj, utfall och militärpress är ett måste för mer muskelmassa och övningarna ökar även din smidighet. Du måste ha stenkoll på tekniken rörande dessa övningar för att inte drabbas av skador. Just denna typ av övningar är utformade för att bygga muskler och ska aldrig hoppas över eller underskattas.

När du har träningen under kontroll gäller det att fokusera på kosten och sömnen. När du vilar och sover gott utsöndras även större doser av tillväxthormoner som stimulerar fettförbränning och muskeluppbyggnad. Vila är därför otroligt viktigt för ett positivt träningsresultat.

3. Satsa på de tre grundpelarna

Förutom vila kräver kroppen även stora mängder energi för att orka med den tuffa träningen. Det är nyttig och näringsrik mat som gäller för att bulka och inte skräpmat med högt fett- och sockerinnehåll. Många misslyckas med att bulka för att de äter fel mat och inte prioriterar en god nattsömn. Ät gärna samma typ av mat som du gör i vanliga fall men öka mängden.

Proteiner och långsamma kolhydrater från magert kött, fullkornsprodukter och grönsaker är alltså din bästa vän även under bulkning. Proteintillskott kan vara ett bra komplement till kosten om du inte har tid att laga mat tillräckligt ofta.

Att du äter tätt inpå ett avslutat träningspass är också av stor vikt. Då behöver kroppen påfyllning av aminosyror, kolhydrater och protein för fortsatt positiv proteinsyntes. Vanlig träning och att bulka skiljer sig alltså inte särskilt mycket åt. Grunderna är desamma, och det är främst energiöverskottet samt fokuset på träning av de större muskelgrupperna som är synonymt med bulkning.

Under vinterhalvåret kan det kännas bra att satsa på att bulka för att bli större och få mer definierade muskler till sommaren. Perioden då de flesta känner sig lite mer fåfänga och vill visa upp sitt träningsresultat på badstranden. Satsa på de tre grundpelarna: fundamentala styrkeövningar, tunga vikter och mycket näringsrik mat så kommer även du att lyckas bulka.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar