Allt du behöver veta om D-vitamin

Vitamin D - allt du behöver veta

D-vitamin är ett provitamin. Provitamin är en substans som kan omvandlas till en vitamin i kroppen. Kroppen tar upp vitaminet på två sätt – antingen genom huden eller genom tarmen. Under sommaren när dagarna är långa och ljusa så får vi i oss tillräckligt med D-vitamin genom att vistas i solen 5-30 minuter cirka 2-3 gånger i veckan. Vitaminet tas upp av tarmen när vi äter eller när vi stoppar i oss kosttillskott. Exempel på mat som innehåller mycket D-vitamin är bland annat fisk såsom sill, makrill och lax. Annan mat är exempelvis ägg, kött, mjölkprodukter, växtdrycker och margarin.

Varför är D-vitamin bra?

Vitaminet reglerar kalkbalansen i skelett och tänder och koncentrationen av kalcium i blodet. Vitamin D krävs för att kalcium ska kunna absorberas av tarmen vilket i sin tur leder till ett starkt och friskt skelett.,Ett flertal studier har gjorts där man studerat om tillskott av vitamin D kan öka prestationsförmågan av idrottare och personer som tränar hårt.

Resultatet av studierna är dock tudelade då vissa studier visar att personer både blivit starkare, fått bättre sprintförmåga och spänst. Andra studier visar dock ingen större skillnad alls vid tillskott av D-vitamin i kroppen, rent prestationsmässigt. Det är därför svårt att bevisa att vitaminet leder till en ökad prestationsförmåga eller andra hälsofördelar så som ökat immunförsvar, ökad energinivå och bättre humör.,

  • Du blir ofta sjuk och drabbas av förkylningar
  • Trötthet
  • Smärta i skelettet vid ländryggen, ryggen, bäckenet, höften eller bröstkorgen
  • Muskelvärk och muskeltrötthet
  • Depression och känsla av maktlöshet
  • Benskörhet
  • Det tar lång tid för dina sår att läka
  • Håravfall

Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka engelska sjukan hos barn. Det visar sig som ett mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna.

Allvarlig vitaminbrist kan orsaka kramper.

Så förebygger du D-vitaminbrist

Du förebygger D-vitaminbrist genom att äta fet fisk, till exempel sill, makrill och lax, varje vecka, eller genom att vara i solen 5-30 minuter några gånger i veckan under hela sommarhalvåret.

Klicka här för att se recept: Lax i pecantäcke.,Rekommenderat dagligt intag av vitamin D3 enligt livsmedelsverket:

Barn (2 år och uppåt) och vuxna under 75 år = 10 mikrogram

Vuxna med lite eller ingen solexponering = 20 mikrogram

D-vitamin tillskott

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Ja, för stora mängder av vitaminet är giftigt. För mycket D-vitamin leder till för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciumlagring i njurarna eller njursvikt.

Du kan ej få i dig farliga mängder enbart via maten. För stora mängder får du enbart via kosttillskott. Enligt EFSA 2012 ska en vuxen max få i sig 100 mikrogram D-vitamin per dag.,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar