8 sidoeffekter från low carb-dieter

Funderar du på att byta till en kolhydratfattig kost? Här är de åtta vanligaste bieffekterna som kommer med en low carb-diet. De goda nyheterna? De är tillfälliga.

 

1. Hjärndimma

Den första stora effekten du lär erfara 2-3 dagar in i dieten är något som kallas “hjärndimma”. Du kanske kommer på dig själv med att stirra in i väggen, känna dig halvt berusad och oproduktiv på jobbet. Detta beror på att hjärnan i första hand använder glukos som bränsle om den får chansen. När din kropp slutar bränna kolhydrater och börjar bränna fett kommer din hjärna att börja använda ketoner som bränsle, men inte förrän kroppens glukos är använt. Tills dess kan du känna dig lite dimmig, men det brukar oftast bli bättre efter ett par dagar, eller som senast 1-2 veckor in i dieten.

 

2. “Kroppsdimma”

Detta går hand i hand med hjärndimman. Kroppen påverkas också av förändringen och man kan uppleva influensaliknande symptom som huvudvärk, illamående och muskelvärk. Men detta, går precis som hjärndimman över inom ett par dagar, eller högst 1-2 veckor så det är bara att stå ut.

 

3. Dåligt humör

Känns det som att din stubin blivit kortare sedan du började med dieten? Du är inte ensam. I början kan många få sämre humör och bli lättirriterade. Glöm inte att att äta färska grönsaker utöver det protein du får i dig, det hjälper din hjärna att bli skarpare och din energinivå mer balanserad.

 

4. Konstiga smaker och lukter

Ketoner är en bi-produkt som uppstår när din kropp använder fett som bränsle. Detta innebär att du kommer att hamna i vad man kallar ketos som kan orsaka en del bieffekter. Dessa effekter kan innebära att du känner en fruktig eller syrlig smak i munnen och du kan få dålig andedräkt. För vissa luktar deras svett och urin ammoniak. Söker man på internet hittar man tusentals skräckhistorier men sanningen är att många inte upplever dessa effekter alls. Om du gör det, drick mycket vatten och använd munskölj och tuggummi tills det går över.

 

5. Minskad styrka och uthållighet

Vissa märker ingen skillnad alls, men vissa kan i början av dieten känna att de inte orkar med samma typ av träning som de brukar. De goda nyheterna är att kroppen oftast anpassar sig till dieten snabbt.

 

6. Förstoppning

Den ökade mängden kött och protein du äter orsakar inte förstoppning men däremot kan bristen på fullkorn, böner, frön och nötter, som innehåller mycket fibrer, vara en boven i dramat. Du måste därför försöka få dig en lagom mängd fiberrika grönsaker så ofta du kan.

 

7. Uttorkning

Du kanske hoppar av glädje första gången du ställer dig på vågen efter att du börjat med dieten, men låt dig inte luras. Den där vikten har inte förbränts. Den har kissats ut.
Ketosis gör just att man tappar vattenvikt och detta kan göra dig uttorkad. Detta kan också förstärka övriga sidoeffekter. Lösningen på problemet är enkelt. Drick, drick, drick.

 

8. Deppighet

Vissa forskare hävdar att ett reducerat kolhydratintag kan påverka din hjärnas serotoninnivåer och därför utsätta dig för risken att bli deprimerad. Många påstår också att fallet är tvärtom. Känn efter själv om dieten skulle påverka ditt humör på ett negativt sätt.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar