Thaiboxningssitups | Sanny Dahlbeck

Muskelgrupper och syfte

Situps, eller crunches som de heter på engelska, är den gamla traditionella magövningen för sexpacket. I Muaythai och många andra kampsporter, skiljer den sig då man behöver en starkare core än vanligt. Bålen spänns vid varje slag i Thaiboxning och därför jobbar även thaiboxningssitups mer med nedre mage än vanliga situps. Utöver resten av magmusklerna, såklart.

Här jobbar man med nästintill raka ben för att komma åt coren och man utför inte övningen i fullt rörelseutslag. Istället kör man kortare och mer pumpande rörelser, som gör att bålen hela tiden är anspänd. Ländryggen får inte lyfta från golvet. Ytterligare muskelgrupper som påverkas är höftböjaren och sätesmusklerna.

Utförande Thaiboxningssitups

Ligg på plant underlag med fötterna i golvet med händerna på tinningen, alternativt armarna korsade över bröstet. Lyft upp överkroppen tills du känner att magen är anspänd. Därifrån rör du dig uppåt, bara så långt som magen fortfarande är spänd, och därefter återgår du till startpositionen. På så sätt får du en mer isolerad och exponerad träning. Vill du jobba extra med de nedre magmusklerna är thaiboxningssitups definitivt något för dig.

Tips

Händerna skall ej hjälpa till under övningsutförandet. Det är magen som ska arbeta under övningen. Vill du ha mer motstånd kan du ha en viktskiva eller annan tyngd för att skapa mer motstånd under övningsutförandet.

Om du håller händerna korsade över bröstet, kan du även där hålla en viktskiva för ökat motstånd.

Viktigt: RÖR INTE rumpan. Det är så många på gym runtom i världen som gungar fram och gör situps med sätesmuskeln. Låter inte så logiskt att man tränar magmusklerna med rumpträning eller hur? Tänk att ni har en tyngd som håller nere och fast rumpan och ländryggen i golvet under hela rörelseutslaget. Då får ni som bäst magträning.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises