Sidosteg med gummiband | Gravidträning

Muskelgrupper och syfte

Sidosteg med gummiband är en bra övning för höfterna, rumpan och benen. Eftersom man går med ett ben i taget, stärker det bäckenbotten och höfterna, vilket är bra både under och efter graviditet.

Det är en motståndsövning tack vare gummibanden och därför kan man också variera sitt motstånd helt själv och enligt sina egna förutsättningar. Eftersom man går åt sidan i en lätt böjd position är det viktigt att man behåller magstödet under övningens gång, men också att man kniper under rörelsen.

Du kan köpa olika sorters gummiband. Antingen ett som har två ändar, där du själv väljer motstånd genom att hålla det stramare eller lösare. Det finns också ett runt gummiband eller motståndsband utan ändar som du kan köpa i olika motstånd. Lätt, medium eller hårt är de olika och där väljer du efter egen önskan och/eller förmåga.

Utförande Sidosteg med gummiband

Ställ dig höftbrett med benen. Om du har ett gummiband med två ändar kan du lägga det under fötterna, korsa det över knäna och hålla ändarna i händerna på höften (såsom i videon). Om du har ett gummiband, eller motståndsband, utan ändar, placerar du det lite över knäna.

Böj lätt på benen och stega ut till sidan. Gå på detta sätt i önskade antal reps. Vill du inte gå eller kanske inte har tillräckligt mycket plats hemma, kan du också alternera ben på en och samma plats. Då börjar du med att ta ett steg åt vänster, ett åt höger osv.

Tips

Är det tufft att ta stora kliv som i videon, kan du alltid börja med mindre kliv och öka på om det känns bättre. Känns det inte alls bra, ska du inte heller köra övningen. Testa då att köra en liggande sidospark eller höftlyft istället.

Vill du göra övningen lite tyngre, kan du antingen öka motståndet i ditt band eller köra ett knäböj efter varje steg.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises