Dips för att träna bröst

Bröst eller triceps när man gör Dips?

Dips för bröstet är en väldigt bra övning men det första vi måste säga är att det går att göra dips på två olika sätt. Ett som främst fokuserar på triceps eller det andra som främst jobbar med vårt bröst. Båda kommer att träna bröst och triceps men genom ett par förändringar flyttas huvudfokus till den ena eller den andra muskeln. Den här sidan handlar om hur vi maximerar dips för bröstet.

Träningsdetaljer för Dips

 • Primary Muscle
  Bröst
 • Secondary Muscle
  Triceps, Främre axlar
 • Equipment
  Kroppsvikt, Övrig
 • Level
  Svår

Förberedelser Dips för bröstet

Hoppa upp och ta tag i ställningen med en hand på varje sida. Det är lätt hänt att axlarna kommer in och tar över denna övning vilket är väldigt påfrestande för dem. Skador kan lätt uppstå. Därför är det extremt viktigt att vi kopplar bort axlarna så mycket som möjligt. Genom att trycka fram bröstet “genom” och framför axlarna och dra ihop skulderbladen sträcker vi ut bröstet.  Muskeln kommer därmed längst fram och tar den största belastningen. Luta även kroppen något framåt och ha dina fötter och ben bakom dig. Behållen denna framåtlutande position genom hela rörelsen, både på vägen upp och ned. Sträcker du upp kroppen till ett helt vertikalt läge när du är högst upp kopplas axlarna in igen och det vill vi inte.

så här gör du dips

Utförande Dips

När du har en bra topposition så sänker du sakna ned kroppen mot golvet genom att böja armarna. Behåll den framåtlutande hållningen och ha armbågarna tätt intill kroppen genom hela rörelsen. Exakt hur långt ned du ska gå beror på hur rörliga dina axlar är. Viktigt att du lyssnar på dem, det ska inte göra ont. När du är i ditt bottenläge trycker du sedan upp kroppen genom att pressa ut och sträcka armarna. Igen, håll lutningen framåt genom hela rörelsen.
Tänk på att inte bara pressa uppåt utan pressa snett inåt samtidigt för att verkligen pressa ihop dina bröstmuskler, du kommer garanterat att känna av om du gör rätt. När du når din topplacering med raka armar så ska du se till att även dina skulderblad sträcks ut dvs dras nedåt kroppen så att du inte får en position med högt dragna axlar mot öronen. När du känner att du sträckt ut armarna och skulderbladen vänder du försiktigt rörelsen nedåt igen genom att böja armarna.  Ta gärna god tid på dig under nervägen av rörelsen och var mer explosiv på vägen upp.

Tips: Så här gör du bättre Dips

 • Dips är en svår övning och det är lätt att fuska. Är du inte tillräckligt stark så använd ett gummiband till hjälp istället för att fuska och koppla in andra delar av kroppen
 • Dra tillbaka axlarna och ihop med skulderbladen, tryck fram bröstet
 • Luta överkroppen framåt för att träna bröst mer än triceps
 • Låt vinkeln mellan överarmar och kropp bli lite större om du vill träna mer bröst än triceps
 • Låt inte axlarna åka upp mot dina öron under rörelsen
 • Tänk att du pressar ihop händerna på och vägen upp för att maximera bröstets belastning
 • Värm upp axlarna ordentligt innan du startar, detta är viktigt
 • Utför övningen långsamt
 • Använd gärna en vikt hängandes kring midjan om det på sikt blir för lätt med bara kroppsvikten

Alternativa övningar till Dips

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Exercises