Vill du gå ner i vikt? Skaffa fler muskler!

En ny studie har visat att den bästa metoden för att gå ner i vikt och bränna fett är om man styrketränar som en del av bantningsprogrammet. Det är forskare vid University of Maryland som har undersökt hur 24 veckors styrketräning kan påverka såväl ämnesomsättning som muskelmassa. Man har studerat fyra olika grupper: äldre män, äldre kvinnor, unga män och unga kvinnor. Resultatet visade att alla fyra grupper påverkades positivt av styrketräningen. De fick en ökad ämnesomsättning, även de dagar de inte tränade.

hammer curl

Skillnad mellan män och kvinnor

Männen som deltog i studien fick det bästa resultatet när det gällde förbättring av ämnesomsättningen. Forskarna har därför konstaterat att styrketräning verkar ge bättre aktivitet på nervsystemet hos män än hos kvinnor. Detta kan troligen förklara skillnaderna mellan män och kvinnor när det gäller ämnesomsättning och forskningen har också gett svar på frågan om varför män verkar kunna bränna fett enklare än kvinnor.

Styrketräning – en del av bantningsprogrammet

Om man vill gå ner i vikt eller bränna fett effektivt så ska man alltså sträva efter att bevara muskelmassan eller allra helst öka muskelmassan. Om man funderar på att börja med en diet eller ett bantningsprogram för att gå ner i vikt så bör man därför ta med styrketräning som en del av programmet. På så sätt kan man förbättra sin ämnesomsättning och bränna fler kalorier varje dag, även de dagar man inte tränar.

Källa:

Martel GF, Roth SM, Ivey FM, Lemmer JT, Tracy BL, Hurlburt DE, Metter EJ, Hurley BF, Rogers MA. Age and sex affect human muscle fibre adaptations to heavy-resistance strength training. Experimental Physiology vol.91 no.2 p 457-64

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar