Viktminskning, evighetens fråga

Den oändliga frågan om viktminskning, som aldrig tycks besvaras tillräckligt många gånger för att nå den publik som ständigt letar efter svar.

Det är inte konstigt att folk vill gå ner i vikt med tanke på vad övervikt kan innebära. Diabetes, hjärt- och kärl sjukdomar och en mängd andra sjukdomar finns som kan relateras direkt till övervikt. För att leva ett hälsosamt liv, och förhoppningsvis långt så krävs det att vi håller vår vikt i balans.

,

Med ett nytt latare samhälle där vi spenderar mer och mer tid framför tv:n och datorn bidrar till den ökade övervikten bland jordens människor. Från att ha gått ur en vardag där vi var arbetare som utförde tunga bestyr har vi gått till ett datoriserat samhälle där vi numera kan göra mycket direkt ifrån datorerna. Detta innebär naturligtvis att vi inte förbränner lika mycket kalorier som vi gjorde för bara 20 år sedan. Dessutom har vår stressigare vardag också bidragit till att vi inte längre hinner laga mat hemma i lika stor utsträckning som tidigare.

Snabbmatskedjor och snabbmat i allmänhet har blivit populära. Maten som ofta är både näringsfattig och innehåller farliga transfetter och mängder med salt för att maten ska hålla längre. Dessa är några av de faktorerna till att vi numera är fetare än vad vi var för några år sedan.

Visst växer vi även på längden, men inte i den utsträckningen att man kan motivera vikten i förhållande till längden. På 80-talet vägde medelmannen 6 kg mindre och medelkvinnan 4 kg mindre mot vad vi gör idag. Under dessa 20 år har vi också växt 2 cm respektive 1 cm för medelkvinnan.

,

En viktminskning är ibland nödvändig för att man inte ska dra på sig några onödiga hälsorisker, men det ska emellertid ske under kontrollerade former. Med kontrollerade former menas inte att man ska ingå i något ”hälsoteam”, utan snarare att det är en sund viktminskning ur hälsosynpunkt.

Exempel på en osund viktminskning är att svältbanta eller välja en diet som huvudsakligen består av ett enskilt näringsämne. Egentligen skulle man kunna dra hela bantningsmetodiken över en linje, för det finns inte en bantingsmetod som är hälsosam. Det är skillnad på en naturlig viktminskning och en framtvingad. Den huvudsakliga skillnaden är främst att en naturlig viktminskning håller i sig längre med minimala effekter på hälsan.

Det är inte bara kroppen som tar stryk av dessa metoder med försämrat immunförsvar och en otillräcklig kosthållning. Psyket kommer också drabbas vilket kan leda till depressioner och illamående.

,

Har man varit nere länge i träsket och letat efter snabba viktminskningsmetoder så har man säkerligen också stött på försäljning av diverse ”fettbrännare” (fatburners) som marknadsförs som mirakelmedel. – Få drömkroppen på fyra veckor, – Bli av med övervikten snabbt och säkert. Så kan marknadsföringen se ut för diverse piller och mirakelmedel. Faktum är att det inte finns något piller som gör att du kommer få drömkroppen på varken 4, 6, 8 eller 52 veckor.

Ingredienserna i pillren är ofta extrakt från grönt te och en blandning av olika örter som har en minimal påverkan på fettförbränningen. Till exempel så kan du bränna 70kcal per dag om du dricker 5 koppar grönt te varje dag. Det skulle innebära att du blir av med cirka 3,5 kg per år. Du förbränner mer när du går och handlar ditt gröna te (grönt te har emellertid vissa andra hälsoeffekter)

Men det finns ju studier som bevisar att pillren fungerar
Företagen som marknadsför dietpiller brukar också framlägga studier där man har ”bevisat” att pillren fungerar som utlovat. Dessa studier är nästan alltid utförda på ett subjektivt förfarande och man utelämnar helst det intressanta. Allt dessa företag vill, är att tjäna pengar på dig, din kropp och din vilja att förändras så snabbt som möjligt.

De pillren som verkligen fungerar för fettförbränning är redan förbjudna på grund av dess hälsorisker.

,

Vi förespråkar träning och vill se fler folk i rörelse. Träning (aktivitet, rörelse) är den absoluta metoden för både viktminskning och hälsofrämjande, självklart med en kombinerad näringsrik och regelbunden kost.

Så skippa mirakelpiller och dieter och låt motivationen till träning och rörelse ta över.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar