Träning och viktminskning

Det finns oräkneligt många bantingsmetoder som det propageras för i medier och det är svårt att veta vad som fungerar och vad som inte fungerar. Alla minns vi atkinsdieten som skenade in och fullständigt exploderade i medier. Efter en tid kunde nya studier visa att metoden inte var så hälsosam som många trodde. För dig som satsar på att gå ner i vikt genom att enbart ändra kosten finns det ett par saker att fundera igenom innan du utesluter träning. Det finns en tydlig fördel med att kombinera träning och viktminskning.

När du reducerar ditt matintag för att gå ner i vikt måste du ligga på ett kaloriminus. Du måste alltså förbränna mer kalorier än vad du stoppar i dig. När du äter mindre än vad du gör av med måste kroppen ta energi från dina energiförråd.

När denna process sker kommer kroppen även att använda energi från dina muskler. Du kommer således att bli av med fett och lagrade kolhydrater men även muskelmassa. Muskelmassa är s.k. levande vävnad som förbrukar energi även när du sitter still och inte är fysiskt aktiv. Med minskad muskelmassa kommer din grundförbränning vara lägre än mot vad den var tidigare. Om du då har räknat ut att din grundförbränning är 2500 kcal per dag och att du ska ligga på ett kaloriminus på 500 kcal per dag så kommer denna uträkning inte att stämma.

Forskning inom ämnet

Studier har visat att en person som går ner i vikt genom att enbart ändra kosten kan sänka sin grundförbränning med 20 %. Det skulle för en som normalt förbrukar 2500 kcal per dag innebära en sänkning av grundförbränningen med 500 kcal p.g.a. att muskelmassan minskar.

Det är här träning kommer in. Med hjälp av träning kan du motverka att du blir av med så mycket muskelmassa under din viktminskning så du istället behåller din nuvarande grundförbränning. På så sätt blir det inte bara enklare att gå ner i vikt, utan även att behålla den vikt du strävar efter. Träningen innebär också att du kommer öka din dagliga förbränning avsevärt.

Styrketräning är ett bra alternativ till att behålla sin muskelmassa men även att bygga upp den och öka grundförbränningen.

Källa:

Journal of the American College of Nutrition, Vol. 18, No. 2, 115-121 (1999)
Effects of Resistance vs. Aerobic Training Combined With an 800 Calorie Liquid Diet on Lean Body Mass and Resting Metabolic Rate
Randy W. Bryner, EdD, Irma H. Ullrich, MD FACN, Janine Sauers, MS, David Donley, MS, Guyton Hornsby, PhD, Maria Kolar, MD and Rachel Yeater, PhD

British Journal of Nutrition. 92 Supplement 1:S15-S18, August 2004.
Hill, Andrew J. *

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar