Maxa din förbränning – Med tre enkla tips!

Vill du speeda upp din fettförbränning och gå ner i vikt, utan att tappa muskler? Glöm svältdieter och bantningspreparat. Här är några av de effektivaste hemligheterna för att maxa förbränningen – och få en hållbar viktminskning!

I mitt jobb träffar jag många som upplever att de har svårt att gå ner i vikt, trots att de tränar regelbundet och äter hälsosamt. Det spelar ingen roll om de provar att träna mer och äta mindre, hoppar på en diet eller använder fettförbrännare eller bantningspulver – de går inte ner i vikt. Några misstänker att de har en låg ämnesomsättning, trots att inga kliniska tester visar det, de kan helt enkelt inte maxa förbränningen.

Dessa människor har nästan alltid fastnat i ett feltänk kring hur kroppen faktiskt fungerar vad gäller kost, träning och stress. Helt i onödan!

Vill du maxa fettförbränningen och gå ner i vikt på ett effektivt och hållbart vis – och samtidigt behålla din muskelmassa? Vill du få en tonad kropp? Då måste du våga äta dig mätt på bra mat, våga träna dig trött och våga vila mentalt. Låt mig förklara hur:

1. Skippa svältkosten och börja ät!

Alldeles för många likställer ”hälsosam kost” med ”svältkost” och äter på tok för lite. Såhär kan ett matintag se ut för en tjej på 60 kg som gymmar dagligen:

  • Frukost: 1 dl havregryn, 1 dl berikad havredryck och 1 dl blåbär
  • Mellis: 1 äpple
  • Lunch: 100 g kycklingfilé med 120 g blandade grönsaker. Ingen dressing
  • Mellis: En sockerfri energidryck med 250 g lätt naturell kvarg
  • Efter träning: 20 g wheyprotein (proteintillskott från mjölk)
  • Middag: 1 dl kokt quinoa, 120 g torsk och 120 g blandade grönsaker

Det ser väl hälsosamt ut? Kanske – men det blir bara totalt 1 000 kcal.

MAXA FÖRBRÄNNINGEN – MED TRE ENKLA TIPS!

Om du äter såhär får du dels i dig för lite protein, vitaminer och mineraler. Det ökar risken för näringsbrist och ger dig sämre träningsresultat, dels blir du förmodligen inte mätt. Och går du hungrig så ökar risken för hetsätning – ett jättevanligt problem som det pratas för lite om. Att svälta sig själv är bara dumt, särskilt om du är ute efter är att få definierad muskelmassa och låg fettprocent. Du kommer aldrig att maxa förbränningen på detta sätt.

Sedan är frågan om du verkligen orkar träna på så lite energi? Och om du kommer att ha energi över för spontan rörelse – eller mest kommer att sitta stilla och frysa?

Nej, våga ät för prestation! Som belöning får du både ett ökat välbefinnande, mättnadskänsla och en tonad kropp.

2. Våga träna dig trött!

Om du tränar utan att se önskvärda resultat, fråga dig då hur mycket och hur intensivt du rör på dig – egentligen? Du kommer nämligen att se resultat först när du utmanar dig själv på riktigt, och vågar fortsätta förbi dina tidigare gränser.

För vad händer då? Jo, du tvingar kroppen att bygga fler kapillärer (blodkärl), vilket gör att du optimerar ditt utbyte av slaggprodukter och syre. Ju högre intensitet du kan hålla när du tränar med en större mängd muskelmassa under en längre tid, desto mer kan du maxa förbränningen.

När du tränar hårt tar cellerna också mer effektivt upp maten du äter, tack vare ett ökat antal mitokondrier och kapillärer. Det är i mitokondrierna som största delen av din förbränning sker. Det ökar din energiomsättning, vilket gynnar ”fettförbränningen”. Hård träning får även din kropp att prioritera uppbyggnaden av fler muskelceller – vilket ger dig en tightare/mer ”tonad” kropp.

MAXA DIN FÖRBRÄNNING – MED TRE ENKLA TIPS!

Var därför inte rädd för att testa tyngre vikter! De gör dig inte automatiskt enorm. Bara för att du bänkar 5 kg extra en måndagseftermiddag kommer du inte förvandlas till body builder. En kropp som procentuellt har mer muskelmassa förbränner däremot mer energi, både i vila och under träning.

Underskatta heller aldrig den dagliga vardagsmotionen. Att maxa förbränningen är en färskvara som du behöver underhålla!

3. Våga vila mentalt!

Lika viktigt som att träna hårt är det att vila mellan varven – inte bara fysiskt, utan även mentalt. Är du en av alla som har svårt för vilodagar? Som känner hur det liksom kryper i kroppen?

Om du lär dig hur de här jobbiga känslorna fungerar så kan du hantera dem – och inte “trilla dit” och försöka kompensera med att tröstäta eller svälta dig, vilket är vanligt.

När du inte tränar så får du inte din dagliga dos ”belöning” i form av endorfiner. Det kan göra att du försöker täcka behovet på annat sätt, som genom att äta socker och/eller fett, vilket leder till sämre kosthållning. Många försöker även att kompensera rastlösheten genom att dra ner på maten.

Nej, utnyttja i stället dina vilodagar till en annan form av viktig träning: mental träning. Då sänker du den långsiktiga stressen. Och vet du vad? Det minskar även din fettprocent!

TRE ENKLA TIPS för att maxa förbränningen

Tror du mig inte? Testa då! Både jag personligen och mina klienter har uppnått våra bästa resultat när vi samtidigt har minskat vår stress. Resultaten kommer så mycket snabbare då, utan friktion. Kortisolet i kroppen, som ökar vid kronisk stress, är otroligt kontraproduktivt för fettminskningen.,I det här inlägget har jag inte gett några direkta anvisningar om hur tungt eller hur mycket du ska träna. Det viktigaste är nämligen att du varje gång ska försöka bli lite bättre än du var passet innan. Utmana dig själv. Du har mer att ge!

Jag ger heller inga råd om exakt hur mycket du ska äta – det är väldigt individuellt. Det viktigaste är att du skiftar fokus från vad du inte får göra till vad du vill kunna prestera med din kropp.

Här kan du få mer hjälp

Behöver du mer hjälp med vad just du ska förändra? Tips och råd på hur du ska göra, och hur ska behålla dina nya vanor? Inga problem. Nu kan du testa vårt program Wake up in Shape en vecka helt gratis.Om du vill fortsätta med programmet anger du rabattkoden MUSCLES för att få 50:- rabatt på månadsavgiften.

Lycka till!

Text: Jill Holmström

Jill Holmström, leg. dietist och personlig tränare, hjälper elitidrottare att hålla sig i toppform med konceptet Våga ät. Hon är också medgrundare till företaget Maxa Din Förbränning som hjälper dig att gå ner i fettprocent, samtidigt som du bibehåller din muskelmassa och äter dig mätt – varje dag!,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar