Guiden till periodisk fasta

Periodisk fasta är ett sätt att lägga om din kost för att deffa ner dig till en låg fettnivå och sedan bygga muskler medan fettlagringen begränsas. Man kan använda sig av olika dieter men det här sättet att äta på har visat sig vara ett av de lättare och mest effektiva.

Vad periodisk fasta faktiskt innebär är precis som det låter, att du fastar kortare perioder. Allt från några timmar till flera dagar på raken. De mest klassiska varianterna är att du fastar varannan dag, äter som du brukar med fastar under ett dygn en eller två gånger i veckan eller att du fastar under olika tidsperioder under ett dygn, exempelvis 16, 18 eller 20 timmar, och äter under resterande timmar. Den rekommenderade varianten är den senaste, att du fastar 16 timmar per dygn och kan äta under 8 timmar. Ett enkelt sätt att göra det på är att fasta fram till klockan tolv, äta fram till klockan åtta på kvällen och sedan fasta fram till klockan tolv nästa dag igen. Medan du fastar ska undvika att äta och dricka sådant som innehåller mycket energi. Du kan dricka kaffe, vatten och liknande men ska undvika drycker med mycket kalorier som till exempel juice. Du bör försöka få i dig så mycket som möjligt av dagens näringsintag efter ditt träningspass.

Fördelarna med att fasta är att ditt blodsocker stabiliseras när du inte äter konstant. Detta sänker också dina insulinnivåer och din insulinkänslighet ökar. Den ökade känsligheten gör att energiöverskott går till muskeluppbyggnad och glykogeninlagring istället för att det går till fettinlagring. Periodisk fasta kan hjälpa många att behålla muskelmassa vid viktnedgång och även göra det lättare att lägga på sig muskelmassa. Fastan kan också ha en god effekt på ditt tillväxthormon som bland annat ökar din fettförbränning.

Du kan följa fyra olika varianter när du kombinerar fasta och träning:

1. Fastad träning

Innebär att du tränar på¨fastnande mage men du ska ha intagit 10 mg aminosyrablanding (BCAA). Blandingen stimulerar din ämnesomsättning och proteinsyntes. Dina åtta timmat då du får äta börjar sedan med måltiden du äter efter träningen.

2. Fastad träning tidigt på morgonen

Den här varianten passar dig som gillar att träna tidigt på morgonen men vill äta vid lunch eller senare. Samma upplägg som ovan med BCAA 5-15 minuter innan träningen.

3. En måltid innan träningen

Det här är den vanligaste varianten för de som har flexibel tid.

4. Två måltider innan träningen

Den vanligaste varianten för de med vanliga arbetstimmar. Alltså ett mål runt klockan tolv, ett före träningen och sedan ett kvällsmål.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar