Din Guide till viktminskning

Att bli av med de där extra kilona kan inte bara avsevärt förbättra din hälsa utan också din livskvalitet. Viktminskning behöver inte vara svårt. Här är guiden som leder dig i rätt riktning i jakten på att få kroppen du faktiskt vill ha.

Målet med din viktnedgång ska inte vara att gå ned i vikt snabbt, utan att bränna fett snabbt. Många tittar bara på vågen utan tänka på vilken typ av vikt som försvunnit. Muskelmassa är ingeting du vill förlora. Den här guiden fokuserar på hur du tappar underhudsfett och behåller din muskelmassa.

En grundregel när det kommer till viktminskning och fettförbränning är att din viktnedgång beror på hur mycket energi du får i dig i relation till hur mycket energi du gör av med genom dagliga aktiviteter och träning. I stora drag kan man säga att en kvinnas dagliga behov av kalorier är 2000 medan en mans är ungefär 2500 om man har ett stillasittande jobb. Tränar man ofta kan man lägga till 300-500 kalorier till dagsbehovet. Behovet kan dock variera, och ovanstående gäller normalviktiga personer. Nyckeln till att gå ned i vikt är alltså ett kaloriunderskott eftersom din kropp då tvingas hämta energi från dina reserver, alltså fettet och musklerna. Du ska äta mindre och på röra dig mer.

Minska kaloriintaget utan att öka hungern

Du måste sträva efter att äta bra mat. Dålig mat förstår kroppens egen aptitreglering och gör att du blir hungrig igen snabbare och att du äter mer än nödvändigt. Skräpmat är den största boven här, samt produkter med socker. Genom att istället välja bra mat och råvaror ökar du din chans att både gå ned i vikt, och att hålla den borta sedan.

Sådan mat kan till exempel vara:

Ägg

Kyckling

Grönsaker

Fisk

Potatis och rotfrukter

Keso

Rött kött

Baljväxter

Ris och matgryn

Ost

Kvarg

 

Mat att undvika däremot är exempelvis:

Chips

Vitt bröd

Läsk

Godis

Juice

Kakor

Sötad youghurt

Över huvud taget om du vill behålla muskelmassa och tappa underhudsfettet är protein den viktigaste källan. När det sedan kommer till att göra sig av med energin och kalorierna så är det bästa sättet att börja röra på sig mer. En 30-minuters promenad fem dagar i veckan är bra för dig som inte tränat på länge.

För att lyckas med din viktnedgång är det viktigt att planera dina måltider och inköpslistor. Detta gör att du blir mindre benägen att välja ett sämre alternativ om du redan har bra mat hemma. Skriv också ned ett schema för din träning, vare sig det är promenader eller styrketräning. Dokumentera också din viktresa genom att väga dig och använda måttband, det ger dig bra koll och inspiration att fortsätta. Se också till att du får ordentligt med sömn (7-8 tim/natt), det gör så att dina hormoner håller sig på en bra nivå vilket i sin tur minskar din hunger och förbättrar dina träningsresultat.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar