Bränn mer fett – viktminskning

Dags att bränna mer fett? Det krävs, förutom en bra kost, även mer träning. Utnyttja varje vardagstillfälle till att vara mer aktiv. Ta trapporna, cykla till arbetet, var ute och gå på din fritid. Träning sänker även antalet stresshormoner och göra oss lugnare och sundare. Här är din ultimata guide för att bränna mer fett!

Innehållsförteckning:

  1. Din kropp bränner ständigt fett
  2. Skär ner på kolhydraterna
  3. Prova HIT för att bränna mer fett

Denna guide lär dig:

  • Varför fett behövs i kroppen
  • Skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater
  • Hur du kan bränna fett via HIT, högintensiv intervallträning

,Din kropp förbränner ständigt energi i form av fett och kolhydrater. Oavsett om du tränar eller inte så behöver kroppen näring för att fungera i form av protein, kolhydrater, fett och vitaminer.

Vad händer med fettet när du rör på dig?

När man tränar och framförallt konditionstränar är målet ofta att bli av med oönskade fettreserver som kanske satt sig runt midjan eller höfterna. Fettförbränning är inte något avancerat utan sker ständigt men vill du bränna mer fett för att exempelvis gå ner i vikt eller förändra din kroppsform är ekvationen enkel. Det gäller helt enkelt att du gör av med energi än du stoppar i dig.

Genom att du rör på dig och får högre puls kräver kroppen mer energi och därmed ökar också fettförbränningen. Antalet fettceller är desamma hos normalviktiga vuxna, omkring 40-50 miljarder stycken. Fett kan ses som ett eget organ och behövs för att vi ska hålla värmen samt skyddar våra inre organ. Fettvävnad reglerar även blodsockernivåerna samt producerar leptin, ett hormon som minskar vår aptit. Antalet fettceller beror på ärvda gener och antalet förblir detsamma, även om cellerna byts ut under tidens gång.

När du går ner i vikt krymper fettcellerna och lagrat fett bryts ner och tas istället upp av muskler och levern. Att möjligheterna att bränna fett beror på ämnesomsättning stämmer inte. Genetik har en inverkan men de flesta har precis lika goda chanser att bränna fett genom rätt kost och träning.,Att äta mindre än du förbrukar är en väg till att bränna fett och gå ner i vikt. Men hungern kommer alltid finnas där, så istället kan man fokusera på en mättande men kalorisnål kosthållning för maximal fettförbränning.

Vilka kolhydrater är bra och vilka är dåliga?

Socker och stärkelse som kolhydrater utgörs av har en stark påverkan på vårt blodsocker men är också en given energikälla. Det är dem snabba kolhydraterna man vill undvika för att inte blodsockret ska skjuta i höjden och sedan snabbt rasa igen.

Långsamma kolhydrater ger jämn energi och mättar längre än de snabba. Livsmedel som inte är raffinerade, det vill säga behandlade eller finmalda, utan bygger på fullkorn är exempel på långsamma kolhydrater.

Råris, fullkornspasta, fullkornsmjöl och rågbröd har ett lågt glykemiskt index, ett mått som påvisar effekten på blodsockret. Lågt GI är synonymt med ett långsamt upptag och ditt blodsocker åker inte bergochdalbana efter intaget. Kombinera dessa långsamma kolhydrater med mer fiberrika grönsaker och mättande proteiner som fet fisk och magert kött.

För att bränna ännu mer fett bör du även undvika alkohol och mättat fett då de är riktiga kaloribomber.,För att bränna fett krävs förutom en bra kost även mer träning. Utnyttja varje vardagstillfälle till att vara mer aktiv. Ta trapporna, cykla till arbetet, var ute och gå på din fritid.

Träning sänker även antalet stresshormoner och göra oss lugnare och sundare. För att bränna mycket fett måste du dock ägna dig åt högintensiv intervallträning, även kallad HIT. Har du god grundkondition är detta träningsformen som bränner mest fett.

Med intervallträning ligger pulsen ständigt högt och din förbränning förblir maximal. Fördelen med HIT är att träningspassen kan vara relativt korta eftersom du anstränger dig maximalt under intervallerna.

All sorts träning går att göra i intervaller. Armhävningar, situps, utfall, simning, cykling, löpning och power walk. För att bränna mycket fett tar du i så mycket du kan under 30 sekunder, vila 2 minuter och upprepa sedan proceduren så länge du orkar.,,

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar