Viktigt med rätt form i gymmet

Att ha rätt form när du utför styrkeövningar är en förutsättning för att träningen ska ge dig det du önskar oavsett om det handlar om styrka, massa eller smidighet.

Formen avgör inte bara din egen säkerhet i övningar du utför utan även vilka muskler du aktiverar under själva övningen. Syftet med att ha en korrekt form är att aktivera de muskler du avser att stimulera under övningen samt att lyft, drag och tryck utförs på ett sätt som inte kan innebära en ökad risk för skador.

Koncentrera dig på rätt saker
Även om det finns en medvetenhet om att korrekt form är viktigt så är också medvetenheten ofta det som orsakar att styrkeövningar utförs med inkorrekt form. Fokuseringen på att formen ska vara korrekt gör helt enkelt att att övningsutförandet mer koncentreras på att formen är rätt, än att faktiskt utföra övningen på ett säkert sätt.

Ett tydligt exempel på detta är när övningar utförs i spegelrum och personen som utför övningen hela tiden kollar i spegeln för att se om den korrekta formen bibehålls. Ofta kollar personen i sidospeglar under själva övningsutförandet för att exempelvis se att ryggen är rak. Detta beteende är ett stort misstag och är just sådant som kan orsaka att en skada uppstår. När personen vrider huvudet för att se om korrekt form bibehålls sker två saker:

  1. Du tappar fokus på övningsutförandet och koncentrerar dig hur formen sitter.
  2. Du vrider kroppen automatiskt vilket bäddar för att skador ska uppstå

När en övning utförs, som exempelvis marklyft, finns det en grundregel och det är att huvudet ska peka framåt. Inga vridningar i kroppen får förekomma under  övningsutförandet.

Lasta på för mycket vikt
Ett annat vanligt misstag bland gymutövare är att lasta på för mycket vikt. Det många frågor sig då är; Hur vet man vad som är för mycket? Ett enkelt svar på den frågan är att för mycket vikt innebär en sådan viktbelastning som gör att övningen inte kan utföras med korrekt form. När belastningen blir så stor att en god form inte kan bibehållas under övningsutförandet medför extra stora risker eftersom sämre form och samtidigt tunga vikter innebär ökad risk för uppkomna skador.

Tappat fokus
Att aldrig tappa fokus är A och O när det kommer till övningsutförandet. Tappat fokus kan innebära att koncentrationen och formen förämras vilket i sin tur kan leda till förödande misstag. Det finns många saker som kan distrahera i ett gym. Inte minst oljud, trängsel och annat i den miljö där övningarna utförs. För att behålla fokus och undvika eventuella störningar är det en fördel om krävande övningar utförs på en lite mer avsides plats där risken för närgående medmänniskor kan undvikas. Inte bara för din egen säkerhet, men även för andra besökare. Har man svårt med oljud i omgivningen är ett alternativ att ha hörlurar med musik.

Förutom nämnda punkter gäller det att alltid ha en spänd mage och rak rygg i samtliga övningar som utförs. För att läsa mer om övningsutförande för enskilda övningar finns styrkeövningsguiden.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar