Sport, träning och alkohol – det här är varför de inte går ihop

Många atleter dricker alkohol av olika anledningar. Alkohol stimulerar välkänsla och kan göra dig mer social. Men alkohol påverkar också din träning, uthållighet och din kropp.

Alkohol kan klassificeras som både en dryck och en drog. Som dryck är den full av tomma kalorier och innehåller knappt några vitaminer eller mineraler. Alkohol kallas ofta för ett anti-näringsämne eftersom den direkt påverkar kroppens upptagningsförmåga, lagring och användning av näringsämnen. Som drog är alkohol klassificerad som en beroendeframkallande substans. Män tål alkohol i större utsträckning än kvinnor eftersom de har ett enzym i magen som gör sig av med en viss del av alkoholen innan den tas upp i blodet.

Alkohol i förhållande till sport och träning har visat sig påverka precision, balans, reaktionsförmåga, reducera styrka och uthållighet i musklerna samt torka ut kroppen. Alkoholen ger en “känsla” av förbättrad motorik medan den faktiskt försämrar den.

 

Effekter på din fysik och hälsa

Eftersom alkohol innehåller 7 kalorier per gram bör alla som är intresserade av att hålla vikten ta med det i beräkningen av det totala kaloriintaget. Alkohol stör också din kropps förmåga att ta upp många vitaminer och mineraler som i sin tur kan sakta ned processen när kroppen tar hand om protein och kolhydrater. Till råga på allt är levern i fara vid regelbunden och överdriven alkoholkonsumtion. Alkoholen stör nämligen metabolismen i levern som tar hand om protein och fett genom att den minskar produktionen av enzymerna som behövs för just det. Detta kan resultera för höga nivåer av blodfetter och till slut kan alkoholanvändande göra att kroppen lägger på sig fett i större utsträckning.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar