Så gör du ett träningsschema

Många studier har visat på att träning blir mer effektiv ifall man har ett träningsschema som man följer. Ifall man har ett träningsschema så vet man i förväg vad man ska träna och fokusera på. Valet av övningar och träningspassets upplägg blir då oftast bättre än ifall man inte har någon plan. Den som tränar mot ett mål når detta mål snabbare med en planerad träning. Om man inte har något träningsschema så är risken stor att man rör sig mellan gymmets maskiner och vikter på måfå och spontantränar olika övningar som kanske inte alls passar ihop.

Ta reda på ditt mål

Innan du kan skapa ditt träningsschema är det bra att ha ett mål att utgå ifrån. Vill du gå ner i vikt? Vill du bli starkare? Är det en speciell träning du vill fokusera på att träna inför? Fundera på vad målet med din träning är. Därefter kan du detaljplanera och skapa ett träningsschema som passar just dig och som hjälper dig att nå ditt mål.

Få hjälp med att skapa träningsschema

Du kan ta hjälp av en personlig tränare eller instruktör som kan hjälpa dig skapa ett träningsschema utifrån just dina behov. Om du är medlem på något gym så finns det säkert personliga tränare knutna till gymmet som du kan boka tid hos till reducerat pris. Hos en del gym ingår till och med rådgivning hos personlig tränare i medlemsavgiften. Utnyttja gärna detta. Då kan du samtidigt också få en genomgång av gymmets olika maskiner och instrueras i hur du använder dem på bästa sätt. På nätet och i olika träningstidningar och böcker om träning finns också färdiga träningsprogram som du kan använda dig av.

Skapa ditt eget träningsschema

Är du van vid att träna så kan du själv skapa ditt träningsschema. Efter att du klargjort vilka dina mål med träningen är så är nästa steg att ta reda på hur mycket tid du vill lägga på träningen varje vecka. Vet du med dig att du exempelvis kan tänka dig att lägga 3*60 minuter på träning per vecka så är det sedan upp till dig att fördela träningen så effektivt som möjligt på den tiden med tanke på dina mål. Om målet är att gå ner i vikt så gäller det att lägga in mycket förbrännande träning. Då bör två av de tre träningspassen vara konditionsträning och det tredje passet styrketräning. Alternativt kan du också träna 40 minuters konditionsträning följt av 20 minuters styrketräning. Är målet istället att bli starkare bör du istället lägga ner mesta delen av din träningstid i gymmet. Då kan ditt träningsschema se omvänt ut jämfört med träningsschemat för den som vill gå ner i vikt. Oavsett vilket mål du har med din träning så är det bästa alltid att kombinera styrketräning och kondition. Däremot kan fördelningen dem emellan se olika ut beroende på vad du har för mål. Det sista steget när du skapar ditt träningsschema är sedan att välja ut vilka aktiviteter du ska göra under träningen, alltså vad du ska träna. Ska du träna löpning, simning, spinning eller något helt annat under konditionsträningen? Vilka styrkeövningar ska du göra i gymmet? Det bästa är att variera träningen regelbundet. Då är risken mindre att du tröttnar på träningen och dessutom ger varierad träning bäst resultat på lång sikt.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar