Lite träning ger mer viktminskning

Att träna under 30 minuter per dag ger lika bra viktnedgång som om man tränar i en hel timme. Detta enligt en dansk forskningsstudie från University of Copenhagen.

Liten skillnad i viktminskning

I studien var det 30 stycken måttligt överviktiga män som motionerade 30 minuter per dag under 13 veckor. Det fanns också 30 stycken måttligt överviktiga män som motionerade dubbelt så mycket, alltså 60 minuter per dag, under 13 veckor. När studien var slut mätte man männens viktnedgång och då fann forskargruppen att skillnaden i viktminskning var liten eller nästintill obefintlig. Forskarna drar därför slutsatsen att längre träning inte nödvändigtvis behöver vara mer effektiv för viktminskning. Resultaten är publicerade i tidskriften Americal Journal of Physiology.

Förlorade i genomsnitt 3,6 kilo

Det visade sig att de män som tränade 30 minuter per dag i genomsnitt förlorade 3,6 kilo under de tre månaderna som studien pågick, medan de män som tränade hela 60 minuter per dag bara förlorade 2,7 kilo i genomsnitt. Minskningen av kroppsfett låg i genomsnittpå fyra kilo i båda grupperna. Därav kan man konstatera att de män som tränade mindre faktiskt gick ner mer i vikt under tidsperioden än de som tränade mer och de lyckades tappa lika mycket i kroppsfett som de som tränade dubbelt så mycket.

Mer vardagsmotion och mindre mat gav effekt

Männen i båda grupperna tränade dagligen konditionsträning med tillräckligt hög intensitet för att bli ordentligt svettiga, men vid tre pass i veckan uppmanades de dessutom att ta i lite extra. Det var framförallt löpning, cykel och rodd som männen valde att utföra under träningen. Under sin träning hade de deltagande männen på sig kaloriräknare och hjärt-pulsmätare. Resultatet visade att de män som tränade dubbelt så lång tid varken gick ner mer i vikt eller förlorade mer kroppsfett än de män som tränade hälften så lite. Forskargruppen förklarar detta fenomen med att de som tränade 30 minuter förmodligen hade mer vilja och mer energi, så att de kunde utöva mer fysisk aktivitet utöver de dagliga träningspassen, så kallad vardagsmotion. En annan förklaring är att den grupp män som tränade mer troligen också åt mer eftersom de behövde mer energi. Därav tror forskargruppen att denna extra mängd mat kan vara en bidragande orsaker till att de minskade mindre i vikt än förväntat.

Högintressanta resultat

Resultaten från studien är högintressanta, inte minst bland de som har en stressig vardag och gärna vill klämma in träning om dagarna, men som samtidigt också vill få träningen genomförd lite snabbare för att de helt enkelt inte har tid med en timmes träning varje kväll. Forskarna ser nu fram emot fler studier som dels är mer långsiktiga och dels omfattar fler deltagare, så att man kan få mer långsiktiga resultat än vad denna studie har gett.

Källa:

http://ajpregu.physiology.org/content/early/2012/07/30/ajpregu.00141.2012.abstract

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar