Lätt styrketräning är bästa medicinen mot tennisarmbåge

En nyligen publicerad studie visar att idrottare som till följd av idrottandet eller vardagliga aktiviteter har drabbats av tennisarmbåge kan bli av med sina problem med hjälp av lättare styrketräning.

Studien presenterades på ett möte med the American Orthopaedic Society for Sports Medicine i Keystone, Colorado. Studien visade att tennisarmbåge är ett fenomen som drabbar närmare tre procent av den amerikanska befolkningen. Man invaggas lätt i den falska tron att det bara är tennisspelare som drabbas, men så är inte fallet. Även alla vi andra ”vanliga dödliga” kan råka ut för tennisarmbåge om vi inte ser upp.

Timothy F Tyler, assisterande forskare vid Nicholas Institute of Sports Medicine and Athletic Trauma i New York City menar att studien visar på det faktum att lättare styrketräning är ett utmärkt hjälpmedel för att komma tillrätta med tennisarmbåge.

– Vår studie pekar på det, säger Tyler.

Studiens genomförande

I studien delade man in 21 personer som alla led av tennisarmbåge i två skilda grupper. Båda grupperna tilldelades möjligheten att använda sig av olika hjälpmedel såsom ultraljud och massage i behandlingen. En grupp körde mekanisk handledsträning med hjälp av gummiband. Gruppen följde ett standardiserat träningsprogram med isotonisk styrketräning för handleden. Programmet bestod av tre set om 15 repetitioner vardera som man mycket enkelt kunde utföra i hemmets lugna vrå.

Genom att använda sig av en mängd olika skalor av smärta och rörelser kunde forskarna lätt identifiera förändringarna hos försökspersonerna. De som använde gummibandet i sin träning hade betydligt bättre resultat på alla skalor, speciellt vad gäller styrka, än de som inte gjorde det.

– Jämfört med andra medicinska behandlingar för tennisarmbåge, såsom kortisoninjektioner, som kräver närvaro av medicinsk personal och allt som oftast resulterar i besvärliga bieffekter är den här behandlingen inte bara kostnadseffektiv utan även tidsbesparande i och med att patienterna inte behöver komma till kliniken för att få den, säger Timothy F Tyler.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar