Korta men intensiva träningspass förbättrar konditionen

Har du ont om tid? Såhär inför jul tornar alla måsten och borden upp sig och det kan vara svårt att få in långa träningspass. Då kan det vara intressant att höra de senaste rönen. En norsk studie fastställer nämligen att den bästa träningen är när man tränar kort, men intensivt.

Räcker med korta träningspass

Ulrik Wisloff är professor i kardiovaskulär fysiologi vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim. Han och hans kollegor gjorde en undersökning där de studerade en grupp män i åldern 45 till 55 år. Männen hade en lätt övervikt och brukade inte träna regelbundet innan deltagandet i studien. Undersökningen gick till så att forskarna delade in försökspersonerna i två grupper. Den ena gruppen av män fick träna fyra gånger fyra minuter under tre dagar i veckan. Den andra gruppen fick träna bara en gånger fyra minuter under tre dagar i veckan. Det visade sig att såväl syreupptagningsförmåga och kondition ökade för männen i båda grupperna – men bara markant mer för de män som tränade längre träningspass. De norska forskarna har därför dragit slutsatsen att det räcker att träna korta träningspass för att få bättre kondition.

Nya förutsättningar

De nya rönen ställer alla gamla rekommendationer på ända. Folkhälsoinstitutet har i många år rekommenderat att vuxna ska träna minst en halv timmes måttlig konditionsträning per dag, alternativt två, tre högintensiva halvtimmespass per vecka. Det är lite skillnad mot de korta träningspass som Ulrik Wisloff och hans kollegor förespråkar. Med bakgrund mot de nya rönen så kan man alltså anta att det räcker med att springa uppför en brant uppförsbacke eller varför inte ägna sig åt en stunds aktivt sex. Wisloff påpekar dock att träningen måste vara riktigt intensiv för att den verkligen ska kunna öka konditionen. Dessutom fungerar det enbart på tidigare otränade personer. Människor som redan har god kondition får ingen större effekt av de korta, intensiva syresättningspassen.

Kritik mot korta träningspass

Som med all forskning så finns det förstås kritiker som uttalar sig. Den svenske forskaren Carl Johan Sundberg, som forskar på Karolinska Institutet om kopplingen mellan fysisk aktivitet och lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, påpekar att det inte är något nytt att hård intervallsträning kan ge en ökad syresättningsförmåga och därigenom ökad kondition. En bättre kondition ger ett starkare hjärta och minskar därför risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men en sådan kort träning som Wisloff rekommenderar bränner tyvärr inte särskilt mycket kalorier och dessutom kan risken för skador öka, exempelvis ledskador och även risken för överansträngning av hjärtat kan öka om man regelbundet tränar korta och intensiva träningspass utan att ha tränat särskilt mycket tidigare. Kanske är det som med allt annat – måttlighet varar längst.

Källor:

http://sport1.no/sw3497.asp?extPage=4557

http://apps.who.int/trialsearch/trial.aspx?trialid=NCT00839579

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar