Kan man träna när man är förkyld och hur länge ska man vänta?

De flesta vet att man inte ska träna när man är förkyld eller har influensan. Men hur länge behöver man vänta innan man kan börja träna igen? Och vad händer om du trots allt tränar medan du är sjuk? Här får du svaren.

Har du en förkylning, influensa eller bara om du känner dig lite krasslig gör du bäst i att avstå från träning så att ditt immunsystem får tid att stärkas och jobba med att göra dig frisk igen. Att träna när man är förkyld kan nämligen sänka ditt immunförsvar. Efter hård träning är våra kroppar mer mottagliga för bakterier och virus i ett antal timmar efteråt och det är ett välkänt faktum att immunsystemet är mer effektivt utan mental och fysisk stress.

Att träna när man är sjuk kommer det antingen resultera i att att sjukdomstillståndet blir värre eller att det tar längre tid för dig att bli frisk igen. Börjar du träna för tidigt efter en rejäl förkylning, till exempel, kan det ta dubbelt så lång tid för din kropp att återhämta sig. Bara en dags extra vila kan göra att du återhämtar dig bättre. Sedan kan fortsätta träna som vanligt utan att stoppas av att falla tillbaka och bli sjuk och svag igen.

Följande är sjukdomstecken du ska se upp med om du funderar på att träna:

Värk och smärta. Värk i leder och muskler betyder att din kropp håller på att ta hand om en bacill. Träna inte utan se till att du får mer vila.

Feber. Förhöjd kroppstemperatur är en påfrestning för kroppen och även lätt träning ökar din kroppstemperatur ännu mer vilket försämrar ditt immunförsvar och saktar ned din återhämtning.

Dålig mage. En dålig mage gör att du tappar vätska och näring och detta sänker din energi och ditt immunförsvar. Träna inte, se till att få mer vila.

Hosta. Hostar du upp slem från lungorna kan du ha en infektion. Träna absolut inte utan se till att få mer vila.

Generellt ska du alltså avstå träning om du är sjuk eller förkyld men hur lång tid efter en förkylning måste du vänta innan du kan börja träna igen?

Tre till fyra dagar efter att du börjat känna dig bättre och inte har några förkylningssymptom kan du gå till gymmet igen. Vid influensa är det sju dagar som gäller. När du börjar träna igen bör du dock ta det lugnt och genast avbryta om du känner dig matt. Efter en rejäl förkylning eller influensa kan det ta några veckor att komma tillbaka till sin ursprungliga form och ork. Vid konditionsträning bör du träna på 25 till 50 procent av din vanliga tid eller distans. Vid styrkelyft bör du reducera vikten med minst 25 procent i början.

Oroa dig inte för att du ska tappa formen under de dagar du tar det lite lugnare. Tänk på att en förkylning sliter på kroppen och den behöver en chans att kunna återhämta sig ordentligt. Börjar du träna för tidigt kan du riskera att bli sjuk igen. Äter du penicillin eller liknande ska du vänta med att träna till två dagar efter att du slutat äta medicinen.

För att stärka ditt immunförsvar och förebygga att du blir sjuk finns det några enkla tips att gå efter.
  1. Ät mycket frukt och grönsaker
  2. Få tillräckligt med sömn
  3. Tvätta händerna och undvik att röra vid ditt ansikte när du är på gymmet.

När du börja träna efter en förkylning, kan du känna efter hur formen är genom att känna efter hur det känns precis efter träningen, fyra timmar efter och morgonen därpå. Känns allt okej i kroppen är det fritt fram att fortsätta träna. Lyssna på din kropp.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar