Förbättra hälsan med pulsmätare

Det har visat sig att träning med pulsmätare kan ge många positiva effekter för hälsan. Exempelvis så minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.

Många fördelar med pulsmätare

En ny studie visar att det finns många fördelar med att träna med pulsmätare. Studien har genomförts på universitetet i Jyväskylä i Finland, på institutionen för hälsa och vetenskap. I studien deltog 94 stycken överviktiga kvinnor som under sex veckor fick äta nyttig mat och träna regelbundet. Ena halvan av gruppen tränade med pulsmätare, den andra halvan tränade utan. Det visade sig att väldigt många av de som tränade med pulsmätare förbättrade sin insulinresistens under de sex veckornas träning. De ökade också sin ämnesomsättning samtidigt som mängden fettsyror i blodet minskade.

Förbättrad ämnesomsättning

Innan studien startade var det 42 procent av deltagarna som led av bukfetma. När studien avslutades efter sex veckor hade 20 procent av dessa återgott till normala värden! I vanliga fall brukar man förknippa ökad ämnesomsättning med viktminskning. Men denna studie visar att det kan räcka med att träna regelbundet under sex veckor för att få fördelar för hälsan som är helt oberoende av samtidig viktminskning. Det handlar bara om att man måste träna med rätt hjärtfrekvens och det är där som pulsklockan kommer in i bilden.

Snabba resultat

En annan fördel med pulsmätare är att man snabbt kan se resultat av träningen, mycket snabbare än det resultat som visas på vågen, eller övriga effekter som träning kan ge, som förbättrad kondition. Med pulsmätare kan man direkt se ifall träningen ger effekt eftersom man kan utmäta förbättrade värden mycket snabbt. Om man kan se snabba resultat blir man mer motiverad att fortsätta träna. Dessutom är det lättare att kunna skapa anpassade träningsform när man har aktuella resultat att utgå ifrån.

Träna med pulsklocka

Om du också vill få de fördelar som träning med pulsklocka innebär så är det bara att köra igång. För att kunna träna med pulsklocka måste du först och främst ta reda på dels din vilopuls och dels din maxpuls. Vilopuls är den puls som du har exempelvis när du just vaknat och fortfarande ligger kvar i sängen. Mät den varje morgon under en veckas tid och ta det lägsta värdet. Det är din vilopuls. För en hyfsat normaltränad person bör vilopulsen ligga på omkring 60. Är den högre än så, så är det bra att komma igång med träningen, man bör inte ha en vilopuls över 70. Många elittränade har en vilopuls på mellan 30-50. Maxpulsen beror på ålder och på hur vältränad man är. Generellt gäller att maxpulsen ligger på 220 minus åldern.

Intensitet vid träning

När man sedan tränar med pulsklocka så ska man ta skillnaden mellan vilopuls och maxpuls. Ska man träna på till exempel 50 procent av maxpulsen så tar man skillnaden mellan maxpuls och vilopuls och multiplicerar med 0,5. Detta värde lägger man till vilopulsen och då vet man exakt hur hög ens puls ska vara när man tränar med 50 procents intensitet. Vilken intensitet man ska träna med beror på vilket träningsprogram man vill köra och vilket mål man har med sin träning. Mellan 50-60 procent av maxpulsen räknas som låg intensitet och det är en bra nivå att starta med ifall man är otränad. Mellanintensitet ligger på 60-80 procent av maxpulsen. Den fungerar för de flesta i god form som vill bevara formen men inte markant förbättra den. Över 80 procent av maxpulsen räknas som högintensitetsträning och det är bara för de som är i riktigt god form och vill bli ännu bättre, exempelvis om man tränar intensivt inför en tävling.

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar