Därför måste kvinnor träna bröst och bänkpress

Att män och killar tränar alldeles för mycket biceps och bröst är lätt att se på gym runt om i landet. När det gäller bröstövningar så sticker dessutom bänkpress ut som extra viktig i mäns ögon. Tyvärr gäller det omvända när det gäller tjejer och bröstträning. Många kvinnor tränar inte bröst överhuvudtaget medan andra lägger in endast armhävningar som någon slags alibi i slutet av passet för att känna att de minsann tränat bröstet. Detta håller tyvärr inte om man ska bygga en sund och balanserad kropp. Det finns flera fördelar för kvinnor att träna bröst och de finns myter som de måste sluta tro på:

bröstträning kvinna

Mer balanserad kropp

En person som tränar kroppen på ett bra och korrekt sätt kommer att se utveckling i de muskler som hen tränar. Lägger man extra mycket kraft på benträning så kommer muskelutvecklingen i benen att vara lite bättre än övriga kroppen. På samma sätt och i kanske ännu högre grad gäller om man tränar alla muskler förutom en. Du får då en obalanserad kropp och detta kommer att synas estetiskt på din hållning. Det medför också en kraftigt ökad skaderisk. När du kör övningar som involverar flera muskelgrupper och alla muskler förutom en håller en viss nivå så ökar skaderisken markant på den som är svag. Du måste verkligen träna alla muskelgrupper för att ha en balanserad kropp.

Du får inte mindre bröst

Myten om att brösten blir mindre av bröstträning är totalt fel. Brösten består till största delen av fett. Sjunker den totala fetthalten i din kropp så kommer även brösten att minska men du kan absolut inte punktbränna fett kring ett område. Enda sättet för brösten att bli mindre är om hela din kropps fetthalt sjunker. Bränner du tillräckligt med kalorier under en längre period så att andelen kroppsfett sjunker tillräckligt mycket så kommer det att påverka dina bröst men det spelar alltså ingen roll om du springer, boxas eller kör bänkpress. De som skrämmer en del kvinnor när det gäller styrketräning och bröstträning är kvinnliga bodybuilders och att de har mindre “naturliga” bröst. Men det man måste komma ihåg är att de har så extremt lågt kroppsfett vilket resulterar i mindre bröst.

Fylligare look

Bröstmusklerna ligger bakom fettet i dina bröst. Det som sker när du börjar få bröstmuskler, förutom att du får en bättre hållning, är att de trycker fram fettet något som i vissa fall ger en fylligare look på ditt bröst.

Bättre vardagsfunkioner

Bröstmusklerna fyller också viktiga funktioner i vardagen. De hjälper dig när du vill trycka saker framför dig, när du ska rotera dina armar och när du vill dra ihop armarna. Det finns väldigt många moment under en normal dag som du behöver dessa egenskaper till, varför inte bli ännu bättre på dem.

Varför bänkpress för kvinnor

När vi nu är framme vid sista delen av artikeln kan vi slå fast att bröstträning är något som alla kvinnor bör göra. Den naturliga frågan blir därför, hur gör man det på bästa sätt?
För att svara på frågan så måste vi titta på vilka muskelfibrer som Pectoralis Major (den stora bröstmuskeln) främst består av. Till 60% består muskeln av typ 2a och 2b fibrer. De svarar allra bäst på tunga lyft. Det är därför som bänkpress blir en så bra och viktig övning. Det finns ingen överkroppsövning där du kan lyfta lika mycket vikt i som bänkpress. Se därför till att alltid ha med bänkpress i någon form under ditt bröstpass. Variera gärna lutningen på bänken från pass till pass så att du tränar övre, mellersta och nedre delen av bröstet.
De återstående 40% av fibrerna är typ 1 och de svarar bäst på många repetitioner så sluta inte att göra armhävningar och andra övningar där reps-antalet går upp mot 12. Det optimala bröstpasset blandar tunga lyft med få reps och lättare lyft med många reps.

Sammanfattning bröstträning för kvinnor

Du kommer inte att få mindre bröst genom att träna bänkpress och andra bröstövningar. Snarare bättre hållning och eventuellt ett lite fylligare bröstparti. Din kropp kommer att få en mycket bättre balans om bröstet tränas lika mycket som de andra kroppsdelarna. Detta ger inte bara bättre utseende utan minskar skaderisken markant. För att få maximal effekt av din bröstträning så måste du inkludera tunga lyft såsom bänkpress så in och trängs med grabbarna som köar vid pressen!

Download our App Mygreatness

You'll be able to track your workouts, nail your nutrition plan, stock up on supps, and get fit on the go.

Relaterade Artiklar